Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Mogelijkheden voor een tussenjaar

  • Hugo Jager
  • Nieuws
Mogelijkheden voor een tussenjaar

Als uw kind (nog) niet weet wat hij na de middelbare school wil gaan doen, is een tussenjaar een mogelijkheid. Maar wat zijn de regels en waar kunt u terecht voor informatie?

Leerlingen kiezen een tussenjaar als onderbreking van de studie en nemen een jaar pauze tussen voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs. Het nemen van een tussenjaar is ook mogelijk tijdens een mbo-, hbo-, of wo-opleiding.

Voordelen

Zo’n tussenjaar heeft voordelen. Uit onderzoek blijkt dat een bewust ingevuld tussenjaar positieve effecten heeft op studieresultaten en persoonlijke ontwikkeling. Er is tijd om een studiekeuze te heroverwegen en alternatieven te bekijken. Zo bespaart uw zoon of dochter zich de frustratie van een verkeerde keuze.

Leerplicht

Is de leerplicht een belemmering voor een tussenjaar?  Dat kan, want alle kinderen tot 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar eerst afmaken. Daar komt nog bij dat jongeren tussen 16 en 18 jaar verplicht zijn een startkwalificatie te hebben. Dat is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Kwalificatieplichtige jongeren moeten een volledig onderwijsprogramma volgen. De kwalificatieplicht duurt tot de dag dat de jongere een startkwalificatie behaalt. Of tot de dag dat die de 18-jarige leeftijd bereikt. De leerplichtambtenaar houdt zowel toezicht op de leerplicht als de kwalificatieplicht.

Mogelijkheden

Als uw kind kiest voor een tussenjaar in Nederland is bijvoorbeeld een studiekeuzeprogramma, taalcursus, vrijwilligerswerk of betaald werk een mogelijkheid. Dat kan ook in een buitenland, waar bijvoorbeeld een studiejaar op een buitenlandse school een serieuze optie is.

Meer informatie

Op donderdag 26 maart aanstaande wordt in Houten een Tussenjaarbeurs gehouden. Er zijn stands en presentaties van ruim 40 organisaties met tussenjaaractiviteiten. Organisator is het TussenjaarKenniscentrum.

Lees meer over de leerplicht en kwalificatieplicht op de website van Ouders & Onderwijs. Ook is er meer informatie te vinden over een tussenjaar. Heeft u een vraag?  Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel op schooldagen met 088-6050101

 

 

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld