14 maart staking scholen Noordwest en Midden Nederland

  • Nieuws

Leraren in het basisonderwijs gaan opnieuw staken. Op woensdag 14 maart a.s. zijn de basisscholen in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland dicht. Uit alle peilingen die Ouders & Onderwijs de afgelopen maanden heeft gehouden blijkt dat ouders nog steeds begrip hebben voor de stakingen. 

“Ouders willen dat hun kinderen kwalitatief goed onderwijs krijgen. Tegelijkertijd zien ze dat er veel op het bordje van de leerkracht ligt. De hoge werkdruk is een belangrijke reden dat ouders de staking blijven steunen”, aldus Peter Hulsen, directeur van Ouders & Onderwijs. Voor de verlaging van de werkdruk ligt er een akkoord. De leraren staken nu door voor meer loon. 

Hoge werkdruk

De werkdruk in het onderwijs is een complex vraagstuk. De overheid heeft met de toezegging van extra geld voor verlaging van de werkdruk een eerste stap gezet. Daarnaast moet het gesprek ook op de scholen zelf met het team en ouders gevoerd worden. "Het is ook een kwestie van organiseren. We moeten anders omgaan met de tijd van de leraar", zo werd op 14 februari opgemerkt in een gesprek tussen onderwijsbestuurders, schoolleiders en ouders in Groningen. Ouders kunnen op allerlei manieren bijdragen aan de school en het onderwijs, en zo ook de werkdruk te verlichten. Om tot een breed gedragen organisatie van het onderwijs te komen, en tot instemming tot keuzes, is van belang dat school en ouders met elkaar in gesprek te zijn. De bereidheid van ouders bij te dragen aan de school, blijkt ook uit eerste de Staat van de Ouder, die Ouders & Onderwijs in april 2017 presenteerde. 

Alternatieve lessen

Op 14 februari waren niet alle scholen in noorden van het land dicht. Op een aantal scholen konden de kinderen naar school komen, soms voor een alternatief programma. Ouders verzorgden lessen over hun eigen beroep of hielpen met knutselen. Studenten verzorgden op een aantal scholen de kinderopvang. En sommige bedrijven zorgen voor opvang van de kinderen van medewerkers. Leraren gebruikten de dag om de administratie bij te werken, vrijwilligerswerk te doen of voor een bijscholing.

De volgende regionale staking wordt gehouden in Brabant en Limburg op 13 april.

 

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?