Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Bang voor de brugklas

  • Marieke Boon
  • Blog

- Hajo Schoppen - 

Het applaus voor de musical is verstomd en de slingers van het afscheidsfeest zijn opgeruimd. De WhatsApp-groep van groep 8 bestaat nog. Maar spoedig zal er een nieuwe WhatsApp-groep komen, misschien wel in plaats van deze. Kortom, na de zomervakantie zit mijn jongste zoon in de brugklas. Zoals bekend is het afscheid van de basisschool een wel erg langdurige, emotionele happening. We hebben het net achter de rug en mijn conclusie is: het ligt niet zozeer aan de kinderen zelf, maar vooral aan hun ouders.

Op het afscheidsfeest van groep 8 wordt het Moederlied gezongen. Dat is een traditie van de school: moeders zingen hun kinderen toe. Dat die kinderen zo groot geworden zijn, dat de moeders trots zijn op wat hun zoons en dochters bereikt hebben en hoe zwaar dat afscheid is. De vaders staan erbij en filmen erop los. Er worden wat traantjes weggepinkt op zo’n avond. Soms door kinderen, maar vooral door ouders.

Laat op de avond zie ik een moeder met betraand gezicht op het schoolplein. ‘Dit is ook zo hard voor ze,’ snikt ze, ‘weg van die warme wereld waar ze het zo fijn hadden.’ Schoorvoetend komt haar dochter naderbij. ‘Vind je het gek dat ze allemaal zo emotioneel zijn,’ vervolgt de moeder, ‘naar die grote school met al die veel oudere kinderen, zo zonder bescherming.’ Even verderop voetballen een paar jongens uit groep 8 met een blikje. Ze praten intussen over de Champions League van volgend jaar. De moeder trekt haar dochter dicht tegen zich aan. Als het gezicht van de dochter nat wordt van de tranen van haar moeder, maakt het meisje zich voorzichtig los uit haar moeders greep. Snel verdwijnt ze in het feestgedruis. Het gekke is: de betreffende moeder was jarenlang onderdeel van de schoolpleinkliek van moeders die altijd iets te klagen hadden over de school. Dat lijkt ze vanavond helemaal vergeten.

En de kinderen? Die vinden het jammer dat ze niet meer bij elkaar in de klas zitten. En ja, spannend om naar de middelbare school te gaan, maar ook leuk. Ze hebben het wel gezien op de basisschool en zo hoort het ook. Maar bang zijn ze niet en met die tranen valt het vanavond ook wel mee. Heel wat ouders hebben er een stuk moeilijker mee. Zíj zijn het die moeten leren die warme wereld te verlaten waar ze het zo fijn hadden.

Intussen schieten de brugklastrainingen voor leerlingen van groep 8 als paddenstoelen uit de grond. Veel daarvan zijn gebaseerd op het boek Brugklas Bikkels van Inke Brugman en Bregje Swinkels. Ondertitel: ‘Relaxed en zelfverzekerd naar de middelbare school’. Zo’n training heet dan ook ‘bikkeltraining’. Het is hoog tijd dat er een equivalent voor ouders op de markt komt. Een training volgens de uitgangspunten van het nog te schrijven boek Mindfulmama’s en powerpapa’s, waarin ouders leren relaxed en zelfverzekerd om te gaan met hun nieuwe brugklasser. Zo’n training lijkt me hard nodig.

Hajo Schoppen is vader van twee zoons en tekstschrijver. Zijn oudste zoon zit komend schooljaar in de derde klas van het voortgezet onderwijs, de jongste maakt dit jaar de overstap naar de brugklas. Samen met Eva Rensman schreef hij 'De Huiswerkhulp. Hogere cijfers, sneller klaar'.

 
  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld