Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Bijna vakantie!

  • Madelon Vriezen
  • Blog
Bijna vakantie!

Bijna vakantie!

Het voelt voor ons al weken als ‘bijna vakantie’ dankzij het stralende weer, de energie rondom de WK voetbal finale, de schoolreisjes en de afscheidsparade van groep 8. Maar de laatste schoolweek is nu eindelijk ook aangebroken in Amsterdam. Met moeite kwamen mijn kinderen vanochtend op tijd op school. Op tijd naar bed gaan lukt al weken niet meer. Zeker niet na het afgelopen weekend in de Achterhoek bij opa en oma, die hun 50 jarige huwelijk vierden in de tuin. Voor deze laatste 4 dagen school staat er nog heel wat gepland. Zoals een bloem knutselen voor de kleuterjuf die met pensioen gaat, een lied instuderen voor diezelfde juf, grote plastic tassen mee voor alle knutsels en schoolwerkjes want de klassen worden opgeruimd. (Ik ben heel benieuwd waar ik al die spullen nu weer ga laten). Verder moet ik de laatste KinderRaad adviezen met de directeur bespreken, moet mijn zoon nog een tekening van zijn juf maken voor een kwartet en wil hij ‘zoiets als kippepootjes’ op de Eindejaarspicknick in het park, maar wenst mijn dochter juist vegetarische wraps en moet zij nog ‘iets’ (?) naar keuze tekenen of knutselen voor haar twee juffen en meester. En ik moet vooral niet vergeten om geld te geven aan de klasseouders voor de cadeautjes voor alle juffen en meester.

Einde (school)jaar activiteiten

Naast de afsluitende rapportgesprekken waren er de afgelopen weken veel activiteiten. Niet alleen op de basisschool, maar ook op de voetbalclub en de dansschool vierden de afsluitende festiviteiten hoogtij. Zo speelden sportieve ouders de laatste wedstrijd tegen hun kinderen op het voetbal-friet-feest van de club van mijn zoon. En mocht mijn dochter twee weekenden in haar mooiste Flamenco outfit optreden. In Paradiso en op de Feria in Amsterdam. Tussendoor gingen ze allebei op schoolreisje en mocht ik mee gillen in de achtbaan van Drievliet. Ook vierden ze feestjes van klasgenootjes die allemaal in de zomer jarig zijn en dit samen met de hele klas willen vieren en zamelden ze geld in voor Unicef. Gelukkig gaan mijn kinderen niet naar de naschoolse opvang, anders “moesten” we daar ook nog een afscheidsfeestje vieren.

Eindejaarsrituelen hebben een sociale functie

Het lijkt wel alsof alles en iedereen druk is met het afronden van de dingen die eerder dit jaar niet gelukt zijn. Of vergeten. Of uitgesteld. Nog even iets liefs of aardigs voor de juf maken. De banden met andere ouders aanhalen. Aan elkaar laten weten en voelen hoe fijn het afgelopen jaar was of hoe goed je het probeerde of bedoelde. Het heeft een sociale functie die onmisbaar is op de basisschool. Waar docenten, ouders en leerlingen elkaar nodig hebben om het geheel soepel en prettig te laten verlopen. En om het komende schooljaar weer fris en opnieuw te kunnen beginnen. Maar het vergt ook veel van ouders. Want die moeten naast al die schoolactiviteiten ook nog even op het laatste moment een vakantie boeken, het hele huis AirBNB-waardig maken, de lopende zaken op het werk afronden en de BTW aangifte regelen. En nog wat tijd voor zichzelf inplannen voordat de schoolvakantie echt aanbreekt, de kinderen de hele dag thuis zitten en ze al je aandacht opeisen. Dus nu toch nog even die expositie van Studio Drift in het Stedelijk bezoeken of die van Prince in de Beurs van Berlage, een paar baantjes trekken, een blog schrijven, het huis opnieuw witten of lunchen met die vriendin die je al veel te lang niet hebt gesproken door die eindejaar stress waar zij momenteel ook middenin zit.

Toe aan vakantie?!

Aan de ene kant ben ik zelf ook echt toe aan schoolvakantie, maar aan de andere kant…. Die schoolvakantie duurt maar liefst 6 weken! Dat voelt voor kinderen eindeloos. Maar ook voor mij. De eerste weken vinden we het allemaal heerlijk om niet op tijd op school te hoeven zijn, lekker samen te niksen, vooral leuke dingen te doen en op vakantie te gaan met z’n allen. Maar dan komen we weer thuis en duren die laatste weken voordat ze weer naar school gaan toch nét ietsje te lang. Dan slaat de landerigheid toe. En ontstaat behoefte aan structuur en nieuwe schoolse rituelen. Ik ben echt heel blij dat het bijna vakantie is, maar ik heb tegelijkertijd nu alweer zin in het nieuwe schooljaar ;)

Dit is een blog en is geschreven op persoonlijke titel van de auteur.

Madelon Vriezen
Madelon Vriezen

Madelon Vriezen interviewt kinderen, jongeren en hun ouders. Ze beziet grote en kleine kwesties binnen het onderwijs vanuit ouders en kinderen. Madelon onderzoekt wat anders en vooral wat beter kan. Ze houdt feeling met diegene om wie het allemaal draait: kinderen en jongeren. Door met ze in gesprek te gaan en om advies te vragen.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?