Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Brief aan Kamer over stimulering Gezonde Scholen

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

Het aantal Gezonde Scholen blijft nog sterk achter bij eerder gestelde doelen. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, samen met het ministerie van Onderwijs, een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin is staat welke maatregelen volgen om gezondheid in het onderwijs te bevorderen. Lees hieronder een samenvatting van de brief.

Ouders en school samen
De staatssecretaris heeft aangegeven dat het belangrijk is een gezonde leefstijl aan te leren. “Het terugdringen van overgewicht is daar onderdeel van. Ouders spelen daarin een belangrijke rol. Maar ook het onderwijs is een van de partijen die hierin een ondersteunde rol speelt. Kinderen en jongeren zijn immers een groot deel van hun tijd aanwezig op school. Dit geeft de mogelijkheid voor scholen om binnen hun verantwoordelijkheden een stimulerende rol te pakken.”, aldus de staatssecretaris in de brief.

Jongeren op gezond gewicht (JOGG) en basisscholen
Via het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) kunnen gemeenten activiteiten en campagnes opzetten om jongeren via hun omgeving te bereiken. Doel is jongeren weer te laten kiezen voor een gezonde leefstijl. In een eerder aangenomen motie is bepaald dat basisscholen een vast onderdeel van de JOGG-aanpak moeten worden. Daarmee kunnen nog meer scholen het vignet Gezonde School halen. Hiervoor is meer afstemming tussen JOGG met Gezonde School en de PO-raad nodig. Met name de stimulering van Gezonde Schoolpleinen krijgt voorrang.

Gezonde Schookantines in voortgezet onderwijs
Eerder nam de Kamer een motie aan om alle schoolkantines gezond te maken. Doelstelling is dat per 1 januari 2017 alle kantines in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een gezond voedingsaanbod hebben. Het aantal Gezonde Scholen kent een stijgende lijn. Naar verwachting heeft eind 2015 slechts 20 % van de scholen dit gerealiseerd.
Meer maatregelen zijn daarom nodig. De staatssecretaris wil inzetten op verdere stimulering van het onderwijs zelf. Daarnaast moet er meer draagvlak voor concrete afspraken op een gezond aanbod komen. Een intentieverklaring hiervoor is onlangs getekend. Voorgestelde maatregelen zijn:

  • voortzetten financiering programma Gezonde Schoolkantine;
  • aansturen op gezonder aanbod in automaten in kantines;
  • opstellen en ondertekenen van nieuw Akkoord Gezonde Voeding op Scholen;
  • actieve bijdragen van VO-raad en MBO Raad om scholen te stimuleren te komen tot gezonde schoolkantines.

Lees hier de hele brief.

Reacties en ervaringen
Hoe gezond is de school van uw kinderen? Wat werkt, wat niet? Deel uw goede voorbeelden via onderstaand formulier of reageer op bovenstaande.
Vragen over gezondheid op school? Kijk dan voor meer informatie op onze site. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel op schooldagen kosteloos met onze informatiedienst via 0800 – 5010 tussen 10.00 – 15.00u. 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Reacties

Praat mee

* = Verplicht veld