Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Brief over meer ruimte voor nieuwe scholen

  • Kaja Sariwating
  • Nieuws

Er is een nieuwe wet in de maak die nieuwe scholen meer ruimte moet geven om te starten naast de bestaande scholen. In de praktijk blijkt dat dit soms lastig is. Iedereen kon reageren op het wetsvoorstel. Ouders & Onderwijs heeft een brief gestuurd met aandachtspunten om de plannen te verbeteren. 

In de brief van Ouders & Onderwijs worden vier punten benoemd:

  • eerlijke kans voor nieuwe scholen;
  • een eerlijke kans voor leerlingen bij nieuwe scholen;
  • voldoende informatie over de kwaliteit van de scholen voor ouders;
  • bestaande kleine scholen moeten beschermd worden.

In het kort de plannen

Sommige ouders zijn ontevreden over de huidige mogelijkheden om een school te starten. Een montessorischool kan niet (altijd) starten als er al een vrijeschool in de buurt is. Het scholenaanbod sluit niet altijd aan op de wensen van ouders. Ouders & Onderwijs heeft hier eerder over bericht.

Torenhoge ouderbijdrage en verplichte tablets

In de brief is onder andere aandacht gevraagd voor eerlijke kansen voor alle leerlingen. Scholen krijgen na het wetsvoorstel meer ruimte om het onderwijs vorm te geven. Scholen mogen leerlingen niet weigeren vanwege de hoogte van de ouderbijdrage, het gebruik van hulpmiddelen of tablets. Volgens Ouders & Onderwijs mogen leerlingen daarop niet worden geselecteerd.

Landelijke Ouderraad

Voor de brief hebben wij gebruik gemaakt van een digitaal raadpleging bij het ouderpanel van Ouders & Onderwijs: de Landelijke Ouderraad. De raadpleging is verstuurd naar 77 ouders. Daarnaast hebben wij ook met oudergroepen gesproken om zoveel mensen een stem te geven.

Vragen en reacties

Meer weten over meer ruimte voor nieuwe scholen? Kijk dan voor informatie op onze site. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel kosteloos op schooldagen tussen 10.00 - 15.00 met met 0800 - 5010. 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld