Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Centrale Eindtoets in 2019 niet digitaal beschikbaar

  • Lotte Cats
  • Nieuws
Centrale Eindtoets in 2019 niet digitaal beschikbaar

Alle leerlingen in groep 8 maken aan het eind van het jaar een eindtoets. Scholen kunnen uit een aantal verschillende eindtoetsen kiezen. Voor scholen die in 2019 de Centrale Eindtoets af zouden nemen is er belangrijk nieuws. De digitale adaptieve versie wordt in 2019 niet afgenomen.

Wijziging bij één van de eindtoetsen

Scholen kunnen kiezen uit verschillende eindtoetsen. De eindtoets kan op verschillende manieren worden afgenomen. Sommige scholen nemen de toets op papier af, maar de toets kan ook digitaal worden afgenomen. Een digitale toets is soms adaptief: hij past de vragen automatisch aan het niveau van de leerling aan. Hoe meer vragen de leerling goed beantwoordt, hoe moeilijker de vragen worden. De leerlingen worden zo op hun eigen niveau getoetst. Eén van deze toetsen, de digitale adaptieve versie van de Centrale Eindtoets, wordt in 2019 niet afgenomen. De papieren versie is wel beschikbaar. Scholen die zouden kiezen voor de digitale toets, moeten dus een nieuwe keuze maken.

Papieren versie of andere toets

Scholen kunnen in 2019 wel gebruik blijven maken van de papieren versie van de Centrale Eindtoets. Wil de school toch digitaal toetsen? Dan kunnen ze ook kiezen voor één van de andere eindtoetsen. Het maakt voor de uitslag van de toets niet uit of uw kind de digitale of de papieren versie maakt. Alleen de manier van toetsen is anders. 

Ouders praten mee over de wijziging

Een andere eindtoets afnemen, of de eindtoets op een andere manier afnemen, betekent een verandering van het onderwijs. Daarover praten ouders in de medezeggenschapsraad mee.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?