Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

De ouderbijdrage nu echt vrijwillig!

  • Marieke Boon
  • Nieuws

Manifest: De vrijwillige ouderbijdrage, nu echt vrijwillig

LAKS, Ouders & Onderwijs, SP, GroenLinks en PvdA slaan de handen ineen om de problemen met de vrijwillige ouderbijdrage op te lossen. De afgelopen jaren zijn zij overspoeld met klachten van ouders en leerlingen over de zogenaamd vrijwillige ouderbijdrage. De organisaties en politieke partijen komen daarom met drie voorstellen om de vrijwillige ouderbijdrage weer echt vrijwillig te maken. 
 
De lijst met misstanden met de vrijwillige ouderbijdrage is lang en de misstanden duren al jaren. Scholen die in de gang lijstjes ophangen met ouders die niet betaald hebben, kinderen van armere ouders die de tablet voor school niet mee naar huis mogen nemen en zelfs deurwaarders die de toch niet zo vrijwillige bijdrage aan de deur komen innen.

‘Wij zijn er klaar mee’, aldus SP-Kamerlid Peter Kwint. ‘Elke keer worden de misstanden gemeld en elke keer constateren we een jaar later dat kinderen en ouders nog steeds de dupe zijn. Dus willen we nu duidelijke eisen. Geen deurwaarders, expliciet vermelden dat de bijdrage vrijwillig is en hetzelfde onderwijs voor kinderen wiens ouders niet betalen.’

Anouk Gielen namens LAKS: ‘De gevolgen van het niet kunnen betalen van de vrijwillige ouderbijdrage komen vaak bij de leerling terecht. Leerlingen worden uitgesloten van schoolreisjes en krijgen niet dezelfde digitale leermiddelen als hun klasgenoten beschikbaar. Dat 'anders zijn' verslechtert het sociale welzijn van zo'n leerling, waardoor hij of zij vaak niet meer goed meekomt met de groep.’

Ook Peter Hulsen van Ouders & Onderwijs maakt zich zorgen over tweedeling: ‘In de klas mag niet zichtbaar zijn welke ouders de vrijwillige ouderbijdrage wel of niet hebben betaald. Elk kind verdient hetzelfde onderwijs en dezelfde kans zich te ontwikkelen.'

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: ‘Ongeveer 400.000 kinderen groeien in Nederland op in armoede. Juist in het onderwijs hebben we de taak ervoor te zorgen dat deze kinderen dezelfde kansen krijgen als hun leeftijdsgenootjes.’ Eerder dit jaar deed PvdA Rotterdam met mystery guests onderzoek naar onredelijk hoge ouderbijdrage op scholen. De conclusie was dat lang niet alle scholen zich aan de regels houden, en daardoor steeds meer kinderen uit arme gezinnen uitgesloten dreigen te raken. Een SP-onderzoek uit 2015 kwam tot soortgelijke conclusies. 

Voorstellen

In dit manifest werken de partijen hun eisen aan het kabinet en de schoolbesturen verder uit: 

  • Scholen moeten expliciet in de schoolgids en in brieven aan de ouders vermelden dat de ouderbijdrage altijd vrijwillig is. Vanzelfsprekend komt een einde aan het bizarre verschijnsel dat scholen deurwaarders langs de deur sturen bij ouders die niet kunnen betalen.
  • Er zijn duidelijke regels nodig over wat wel en niet onder de vrijwillige ouderbijdrage mag vallen. Het uitgangspunt moet zijn dat de bijdrage voor extraatjes buiten het reguliere lesprogramma is.
  • De inkomsten vanuit de vrijwillige ouderbijdrage mogen niet langer te herleiden zijn tot individuele ouders. 

Op 6 en 7 december spreekt de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. De ondertekenaars roepen de politieke partijen op dit manifest hierbij te betrekken. 

Meer informatie

Vragen over de ouderbijdrage, over wat wel en niet is toegestaan en hoe ouders hier mee om kunnen gaan? Stel uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel op schooldagen kosteloos tussen 10.00 - 15.00 met het Informatiepunt van Ouders & Onderwijs via 0800 - 5010.

Reageren op dit bericht? We horen graag uw ervaringen. Laat je input hieronder achter of mail naar informatie@oudersonderwijs.nl.

Voor meer informatie naar aanleiding van dit bericht is voor journalisten Peter Hulsen, directeur Ouders & Onderwijs, beschikbaar (tel. 06 - 11 88 26 60, peter.hulsen@oudersonderwijs.nl).

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Reacties

Praat mee

* = Verplicht veld