Geef een (prenten)boek cadeau! - een bijzonder initiatief

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws
Geef een (prenten)boek cadeau! - een bijzonder initiatief

Met het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ ondersteunt Ouders & Onderwijs de actie om alle kinderen in Nederland (en Vlaanderen) te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Als er thuis mooie boeken zijn ontdekken ouders en kinderen hoe leuk voorlezen is, hoe heerlijk het is om je te verliezen in een prachtig verhaal, in een onbekende wereld. Bovendien is lezen en schrijven belangrijk voor succes op school en later in de samenleving. 

Vanaf het voorjaar 2018 komt er ieder jaar een jeugdboek- en een prentenboekklassieker beschikbaar voor maar twee euro. ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ is de voortzetting van de initiatieven ‘Geef mij maar een boek’ en ‘Ik wil een prentenboek’. Het jeugdboek van 2018 wordt 'Ronja de roversdochter', het prentenboek 'Raad eens hoeveel ik van je hou'. 

Met z'n allen boeken geven

Hoe bereik je ook de kinderen die thuis geen boeken hebben en van wie de ouders niet het geld hebben om boeken te kopen? Door met z’n allen boeken te gaan geven; ouders, grootouders, instellingen in de kinderopvang, scholen, bedrijven. Geven is veel leuker dan krijgen! Bijvoorbeeld door, als je toch in de boekhandel bent om een boek te kopen voor je eigen kind, voor twee euro extra een boek kopen voor een kind dat geen boeken thuis heeft. De boekhandelaar zorgt er dan voor dat dit boek bij het juiste kind terechtkomt. 

Ieder kind zijn eigen boekenplankje

‘Geef een (prenten)boek cadeau’ wordt een jaarlijks terugkerende actie, gericht op de lange termijn. Daar hoort dan ook een boekenplankje thuis bij. De initiatiefnemers zijn bezig te zorgen dat elk kind thuis een eigen boekenplankje krijgt. Met elk volgend boek krijgt een kind zo een mooie thuisbibliotheek. 

Partners en ambassadeurs

Wat ooit als boekhandelsinitiatief is begonnen, kent inmiddels steun van diverse partijen, waaronder ook Ouders & Onderwijs. De organisatie kan nog ondersteuning gebruiken van enthousiaste mensen die willen helpen bij ‘Geef een prentenboek cadeau!'
Wil je bijdragen te zorgen dat die boeken ook in handen komen van de kinderen die geen boeken thuis hebben, door bijvoorbeeld armoede of het ontbreken van een leescultuur vanuit de opvoeders? Meld je dan aan bij Tessa van Velzen (t.vanvelzen@sardes.nl). Voor ambassadeurs is er ondersteuning door boeken, posters, lesmaterialen, website, social media e.d.. 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?