Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Geef een prentenboek cadeau

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

Geef jij ook een prentenboek cadeau? Voor 2 euro koop je in de boekhandel het boek 'Raad eens hoeveel ik van je hou'. Daarmee help je een kind dat thuis geen boeken heeft. Zo zorgen we samen dat alle kinderen kunnen genieten van voorlezen uit een prachtig prentenboek.

‘Raad eens hoeveel ik van je hou’

Dit jaar is 'Raad eens hoe veel ik van je hou' de prentenboek klassieker waarmee zo veel mogelijk kinderen blij gemaakt kunnen worden. Auteur Sam McBratney maakte dit prentenboek samen met Anita Jeram. De slotregel ‘Ik hou van jou helemaal tot aan de maan – en terug’ en de vertederende aquarellen van Jeram hebben al vele kinderen en hun voorlezers ontroerd. Het boek werd in 1995 bekroond met een Zilveren Griffel.

Actie start op 6 april

Vanaf vrijdag 6 april start de actie ‘Geef een prentenboek cadeau!’ Het boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ is dan voor 2 euro te koop in de boekhandel. Met de actie kunnen (groot)ouders, familieleden, scholen, kinderopvangorganisaties helpen om 1 miljoen kinderen aan het lezen te krijgen.

 

Boeken zijn van levensbelang

Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken ouders en kinderen hoe leuk voorlezen is, hoe heerlijk het is om je te verliezen in een prachtig verhaal, in een onbekende wereld. Bovendien is lezen en schrijven belangrijk voor succes op school en later in de samenleving.
Lezen met plezier, en alle andere positieve effecten, hangt onder andere af van leesmotivatie. Leesmotivatie brengt een positieve leesspiraal in gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter, en pakt daardoor weer sneller opnieuw naar een boek.
Boeken verdiepen en vergroten de wereld van kinderen. Verhalen stimuleren de fantasie en kinderen leren zich in te leven in een ander. Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal goed brandt, dooft deze niet zo snel meer uit. Het is dan ook van belang dat we kinderen stimuleren om te blijven lezen.

Geef een boek cadeau

Maar hoe bereiken we kinderen die thuis geen boeken hebben en van wie de ouders niet het geld hebben om boeken te kopen? Uitgevers, boekhandels en allerlei organisaties rond kinderen, opvang en onderwijs hebben een gezamenlijke actie op touw gezet.
Door met z’n allen boeken te gaan geven: ouders, grootouders, kinderopvang, scholen, bedrijven. Bijvoorbeeld door, als u toch in de boekhandel bent om een boek te kopen voor uw eigen kind, voor twee euro extra een boek kopen voor een kind dat geen boeken thuis heeft. De boekhandelaar zorgt er dan voor dat dit boek bij het juiste kind terechtkomt.

Ieder kind zijn eigen boekenplankje!

Geef een (prenten)boek cadeau is een jaarlijks terugkerende actie, gericht op de lange termijn. Doel is dat elk kind een eigen boekenplankje thuis heeft, waar niet alleen deze klassiekers een plek krijgen, maar ook een Boekstart-boekje, boeken uit de bibliotheek en wellicht het lievelingsboek dat het kind net voor zijn of haar verjaardag gekregen heeft.

Samen met Staatsbosbeheer is er een boekenplankje ontwikkeld in neutraal licht hout, die kinderen zelf kunnen beschilderen. Het boekenplankje is gemaakt van Hollands hout en afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dezelfde bossen waarin we wandelen, sporten en spelen. Helemaal in Nederland gemaakt… voor jou!

Vanaf nu is deze ook te koop bij de plaatselijke boekhandel.

Ondersteuners van de actie ‘Geef een boek cadeau!’

De start van de actie was op de conferentie van ‘Alles is Gezondheid’. Daarna ondertekenden alle ondersteunende organisaties, waaronder ook Ouders & Onderwijs, een manifest. Daarin beloven ze met elkaar er voor te zorgen dat de actie door een zo breed mogelijk publiek wordt opgepakt en 1 miljoen kinderen in de komende jaren een boek cadeau krijgen.

Wie geeft u een boek cadeau?

Ouders & Onderwijs heeft ook een aantal exemplaren van ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ om weg te geven. Naast uw eigen bijdrage, kunt u ons een naam van een kind sturen en aangeven waarom u vindt dat juist dit kind een boek moet krijgen. Stuur uw inzending aan arline.spierenburg@oudersonderwijs.nl.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld