Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Geslaagde 1e landelijke rebellenmiddag

  • Mark Weghorst
  • Nieuws

Rebellen zijn van belang voor het duwen in en tegen systemen. Wanneer is dat nuttig voor ouders? En hoe benut je die kracht op een manier die bijdraagt aan de oplossing? In dit geval voor passend onderwijs en voor kinderen die thuiszitten. Op de laatste dag van de landelijke actieweek thuiszitters organiseerden we hierover een activiteit. De laatste activiteit van de actieweek tegen thuiszitters en daarmee sloten we ook officieel de actieweek af. 

Rebellen centraal

Vanmiddag stonden rebellen centraal. Inleider Mark Weghorst verklaarde de keuze voor Che Guevarra in de uitnodiging en vertelde over de marshmallow-test (die ook al niet meer klopt). Daarna was het woord aan Jos van der Horst. Jos vertelde vanuit zijn werk voor Gedragswerk en zijn werken met rebellen in non profit-organisaties over de aard van rebellie en de kracht daarvan. Rebellen zijn van belang voor het duwen in en tegen systemen, maar lopen de nodige risico's. 

Binnen de moeilijke onderwijssituaties zijn dit herkenbare gebeurtenissen. Doorzettingsmacht die wordt ingezet om de zin te krijgen, blijven staan op het eigen standpunt, niet meer kunnen zien van de belangen van de ander.

In het tussengedeelte vonden de workshops van de duo's Wanda Glebbeek - Sonja Toet en Anke Elze de Jong - Jeroen Veltheer plaats. Beiden over rebellerende ouders. Bij Wanda en Sonja ging het over het belang van samenwerken, van samenhang zoeken en het blijven richten op de bedoeling. En natuurlijk de kracht van vereniging: wat gebeurt er als ouders de handen ineen slaan en samen optrekken.

Bij Jeroen en Anke Elze kregen we een inkijk in de training HerKen je Recht die samen met het LOC werd ontwikkeld. Het doel: ouders informeren over de manier waarop wet- en regelgeving werkt, waar je zaken kunt vinden en het belangrijkste: wat je daarmee in je gesprekken met school, gemeente en zorgaanbieder kunt.

De middag werd afgesloten met een plenaire presentatie van Marjet van Houten van Movisie. Zij deed onderzoek naar de initiatieven die thuiszitters/uitvallers opvangen. Ze vond er inmiddels zo'n 45. Het in kaart brengen ging niet direct over het zoeken naar werkzame initiatieven, maar wel naar de waarde hiervan voor de maatschappij, vanuit rebels opzicht. Vanuit verandertheoretisch perspectief schetste ze de positie van deze initiatieven. 

Mark Weghorst sloot officieel de thuiszittersweek af en riep iedereen op om vooral de rebel in zichzelf niet al te veel in te dammen. 

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?