Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Gezonder eten en drinken op school

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

Het Voedingscentrum heeft onderzoek gedaan naar informatiebehoefte van ouders over gezonde voeding. Een meerderheid van de ouders geeft aan dat het ook op school gezonder kan. 

Gezonder eten en drinken
De meerderheid van de ouders geeft aan dat zij graag willen dat hun kind gezonder gaat eten en drinken dan nu het geval is. Voor de vraag of dat ook voor school geldt, zegt 51% ja.

Stimuleren
Het merendeel van de ouders geeft aan dat zij zelf thuis hun kind willen stimuleren tot gezonde voedingsgedrag. Als belangrijke tweede manier, 79%, willen ouders gezond eten en drinken van hun kind stimuleren door dit mee te geven naar school. Bijna 90% van de ouders geeft aan meestal fruit of groente mee te geven voor de ochtendpauze.
Van de ouders vindt 51% het meegeven van gezonde traktaties naar school een belangrijk middel om gezonde voeding te stimuleren.
Ook het gesprek aan gaan met school over eten, drinken en traktaties is bij 14% van de ouders een belangrijke manier om gezond voedingsgedrag te stimuleren.

Belemmeringen
Als grootste belemmering voor gezond eten noemt 20% van de ouders juist de ongezonde traktaties van andere kinderen. Van de ouders noemt 5% het gebrek aan richtlijnen van de school een gemis.

Informatiebehoefte
Ouders die behoefte hebben aan informatie geven spontaan aan dat zij vooral meer zouden willen weten over de benodigde hoeveelheden die zij hun kind zouden moeten geven. Met betrekking tot school is dat vooral informatie over een gezonde lunchtrommel en gezonde traktaties.
Als belangrijke tweede willen ouders graag meer informatie over het beleid van de school en hoe ze er invloed op kunnen uitoefenen. Overigens geven ouders in meerderheid aan dat ze naar hun gevoel wel invloed hebben op wat hun kind op school eet en drinkt.

Gesprek op school
De conclusies uit het onderzoek van het Voedingscentrum kunnen aanleiding zijn om het gesprek tussen ouders en school over het gezondheidsbeleid van de school op de agenda te zetten. De medezeggenschapsraad van de school kan invloed uitoefenen op het gezondheidsbeleid van de school door wel of niet in te stemmen met het vaststellen of wijzigen van regels op dit gebied.

Ervaringen en reacties
Bent u bekend met het voedingsbeleid van de school? Bent u tevreden over het voedingsbeleid van de school? Meer regels of juist minder? Laat het ons weten via onderstaand formulier.
Vragen over gezondheid op school? Kijk dan voor meer informatie op onze website. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel 0800-5010, op schooldagen tussen 10.00 - 15.00 uur.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Reacties

Praat mee

* = Verplicht veld