Hiep hiep hoera! Eén jaar Landelijk Ouderpanel

  • Marieke Boon
  • Nieuws

Ruim 1100 ouders zijn verbonden aan het Landelijk Ouderpanel: een online achterban van ouders die meepraten en denken over opvoeden en onderwijs. Het is een jaar geleden dat Stichting Opvoeden.nl en Ouders & Onderwijs het Landelijk Ouderpanel lanceerden.

Na een jaar telt het panel 1155 ouders. We deden grote onderzoeken over pesten, seksuele opvoeding en passend onderwijs. De korte peilingen gingen over stakingen van leraren, richtlijnen in de jeugdgezondheidszorg, mediaopvoeding en de omvang van klassen. Via polls vroegen we ouders naar hun ervaringen met stress rondom de feestdagen en hun mening over investeringen in het onderwijs. Kortom: de stem van ouders hebben we het afgelopen jaar zeker gehoord!

Mijlpalen: meer dan 1000 ouders, stem in scholen en media-aandacht

Wat begon als een droom, wordt nu steeds meer werkelijkheid: de stem van ouders luider laten klinken in de wereld van onderwijs, jeugd(gezondheids)zorg, wetenschap, overheid en politiek. We begonnen in februari 2017 met als doel eind van het jaar 1000 ouders te hebben verzameld. Dat lukte! 
Ouders & Onderwijs heeft met het Landelijk Ouderpanel onderwerpen onder de aandacht kunnen brengen van scholen, politiek en onderwijsveld. Bijvoorbeeld over het meer betrokken willen zijn bij het (voorkomen van) pesten op school, wat ouders weten over passend onderwijs en hoe ouders denken over het aantal leerlingen in de klas. De cijfers uit de peilingen tonen aan wat ouders vinden. Zo laten we de stem van ouders écht horen.
Ook vanuit de media kwam interesse voor het Landelijk Ouderpanel. Zo noemde dagblad Trouw de resultaten uit de peiling mediaopvoeding en besteedde de Telegraaf er online aandacht aan.

We hebben alle resultaten op een rijtje gezet in deze infographic.

De ouders uit het Landelijk Ouderpanel

Zonder de inzet van ouders hadden wij bovenstaande mijlpalen niet kunnen bereiken. Het is inspirerend om te zien hoe betrokken zij zijn en hoeveel moeite zij doen om ons van waardevolle feedback te zien. Wist je dat:

  • het Landelijk Ouderpanel zo’n 15 nationaliteiten kent? Onder meer Turks, Marokkaans, Surinaams, Pools, Peruaans, Engels en Iraans.
  • de meeste ouders twee kinderen hebben, maar er ook ouders zijn met meer dan vijf kinderen!
  • ouders bij inschrijving zelf drie onderwerpen aandragen waarover zij graag willen dat wij onderzoek doen. Passend onderwijs en mediaopvoeding waren daar voorbeelden van.

Guido Verboom is een van de 150 vaders uit het Landelijk Ouderpanel. ,,Ik ben graag bewust bezig met de invulling van mijn ouderschap. Door mij aan te melden voor het panel heb ik een middel om mijn eigen gedachten te scherpen, weten wat er leeft en een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie hierover.”  

Mahwish Ashraf, moeder van twee en oprichter van de blog Mammiemammie.nl, zegt hierover: ,,In het panel zitten ouders zoals jij en ik, die hun mening geven over allerlei onderwerpen zodat de informatie over opvoeden blijft aansluiten bij de vraag van de ouders. Het is belangrijk dat er ouders met verschillende visies, achtergronden en gezinssamenstellingen meedoen met het panel zodat het een goed beeld heeft over wat er leeft onder alle ouders. Deze informatie wordt anoniem verwerkt, maar ook besproken met professionals en de overheid. Ouders hebben hier dus echt een stem in!

Wat gaan we in 2018 doen?

Als we terugkijken op het afgelopen jaar, zien we dit jaar met veel enthousiasme tegemoet. Op dit moment is een onderzoek over privacy in volle gang. We zetten verder in op het vergroten van diversiteit van het panel. Bijvoorbeeld door specifieke campagnes uit te zetten gericht op vaders of communities zoals Marokko.nl. Wij hopen eind dit jaar nog 1000 ouders te mogen verwelkomen in het panel en zo door te groeien naar 2000 ouders! Wil je daar bij horen? Meld je aan en doe mee! 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?