Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders

  • Lotte Cats
  • Nieuws
Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders

Eind vorig jaar deden we een kort onderzoek naar de bekendheid met het werk van de jeugdarts. Dit onderzoek werd opgezet in samenwerking met de GGD-Twente, waarmee we werken aan een betere inzet van de jeugdarts bij kinderen op school. Met name bij schoolverzuim, terugkeer na ziekte en aan school gerelateerde problemen kan de jeugdarts een belangrijke, onafhankelijke en ondersteunende rol spelen. 

Jeugdarts grotendeels bekend

De jeugdarts is grotendeels bekend bij ouders. Twee derde van de ouders weet dat hun kind een jeugdarts heeft. Sommige ouders weten ook wie dat is, maar de meeste ouders niet. Uit de peiling blijkt ook dat zo’n 60% van de ouders weet hoe ze de jeugdarts kunnen bereiken, of weten waar ze dat op kunnen zoeken. Voor sommige ouders is de oude term “schoolarts” bekender. 

Rol jeugdarts onduidelijk voor ouders

Het blijkt dat ouders niet altijd weten waarvoor ze bij de jeugdarts terecht kunnen. In de vragenlijst werden een aantal situaties voorgelegd die ze met de jeugdarts kunnen bespreken. Lang niet alle ouders wisten waar ze precies voor bij de jeugdarts terecht kunnen. Dit geldt ook voor aan school gerelateerde problemen. Tussen de 60/70% van de ouders weet maar dat ze hiermee bij een jeugdarts terecht kunnen.

Contact met de jeugdarts

Uit de reacties bleek dat een grote groep ouders over de meeste onderwerpen geen behoefte hadden met de jeugdarts te praten. Ouders zien dus in veel gevallen geen meerwaarde voor de inzet van een jeugdarts. Als ouders wel contact op willen nemen doen ze dat het liefst door zelf te bellen. Maar liefst 68% van de ouders geeft dat als voorkeur. En dan bij voorkeur doordeweeks; overdag, ’s middags of ’s avonds. Ouders zijn verdeeld over de locatie van het contact. Ouders hebben het liefste contact in het gebouw van de jeugdgezondheidszorg, op school of bij de praktijk van de huisarts. Er is ook een groep ouders die het contact met de jeugdarts niet nodig vinden. Zij schakelen liever de zorgcoördinator, de huisarts of een specialist in.

Wat doen we met de resultaten?

Met de GGD-Twente loopt al een tijd een onderzoek naar de manier waarop we de mogelijkheden van de jeugdarts voor ouders duidelijker kunnen krijgen. De resultaten van dit onderzoek onder ouders helpen daarbij. Uitkomsten bij de GGD-Twente kunnen daarna ook landelijk vertaald worden.

Praat ook mee in ons ouderpanel

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ouders uit het Landelijk Ouderpanel. Een vragenlijst werd ingevuld door 283 ouders met een kind op de basisschool. Wilt u ook meepraten over het onderwijs aan uw kind? Meld u dan aan voor het Landelijk Ouderpanel en zorg dat uw stem gehoord wordt!

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Lotte Cats via lotte.cats@oudersonderwijs.nl
 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?