Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Jong Leren Eten: bundeling voedselonderwijs

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws


Het kabinet lanceert met 'Jong Leren Eten' een uitgebreid overzicht en totaalpakket voor voedselonderwijs. Hiermee is het gemakkelijker voor scholen om te kiezen wat ze kinderen willen leren over gezonde voeding. 

Minder weten over eten

Steeds minder kinderen weten waar hun eten vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt, hoe iets smaakt en hoe zij eten kunnen klaar maken en bewaren. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden groenten en fruit krijgen veel kinderen niet binnen. Het kabinet wil daar met 'Jong Leren Eten' verandering in brengen.

Jonglereneten.nl

Met ‘Jong Leren Eten’ komt er meer overzicht in het aanbod voor voedingslessen op school. De aanpak biedt een bundeling van bestaande projecten als EU-schoolfruit, Gezonde School en Smaaklessen met nieuwe elementen als kooklessen, schooltuinen, boerderijbezoek en bezoeken aan het bedrijfsleven. Door meer samenhang tussen al deze elementen wordt het effect van meer onderwijs over voeding groter. Het kabinet wil het scholen hiermee zo makkelijk mogelijk maken om aandacht te besteden aan gezond eten. 'Het is ontzettend mooi dat al zoveel scholen aandacht besteden aan voedsel. Maar het kan ambitieuzer: breder en structureler. Door een aantal regelingen te combineren en er zelf nog wat aan toe te voegen, is er nu een totaalpakket.', aldus Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken.
Via de internetportal jonglereneten.nl kunnen scholen eenvoudig zien welk aanbod er zowel landelijk als in hun regio beschikbaar is en aangeven van welke mogelijkheden ze gebruik willen maken. 
De samenvatting van nieuwe aanpak is te beluisteren in dit radiofragment

Ouders en school samen

Het is belangrijk dat scholen kinderen leren over gezond eten. Toch ligt de eerste verantwoordelijkheid voor de gezondheid van leerlingen bij de ouders. Samenwerking en wisselwerking tussen ouders en school maakt het wel voor leerlingen logischer en duidelijker hoe belangrijk een goede gezondheid is. ‘Ouders en school kunnen elkaar versterken bij het creëren van een gezonde leefstijl’, schrijft Van Dam in zijn brief aan de Kamer. Daarom zitten in het nieuwe aanbod ‘Jong Leren Eten’ ook elementen voor scholen om ouders meer te betrekken. Kooklessen op school en werken in moestuinen kunnen daar een goede voorbeelden zijn van ouders betrekken. 

'Wat doen we op onze school?'

‘Jong Leren Eten’ biedt ouders een goede aanleiding met school in gesprek te gaan over voedselonderwijs op school. Dat kan met vragen als 'wat doen we hieraan op onze school?' en 'welke samenwerking willen op dit gebied tussen ouders en school?' Verder kan ook de medezeggenschapsraad (MR) van de school het onderwerp voedsel(onderwijs) en gezondheid actief op de agenda zetten. Het vaststellen of wijzigen van regels rond het gezondheidsbeleid is een van instemmingsrechten van de MR. 

Structureel voedselonderwijs

Verschillende organisaties rond voeding en onderwijs zetten zich in voor meer, beter en vooral structureel voedselonderwijs op scholen. Een handtekeningenactie ondersteunt de campagne. Ook u kunt de petitie voor voedselonderwijs ondertekenen. Vóór 16 oktober 2016, Wereldvoedseldag, zijn in ieder geval 40.000 handtekeningen nodig om voedselonderwijs als burgerinitiatief op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. 

Reacties en ervaringen 

Reageren op bovenstaande? Goede voorbeelden en/of eigen ervaringen met voedselonderwijs met ons delen? Laat het ons weten via onderstaand formulier. 

Vragen over gezondheid op school? Kijk voor meer informatie op onze site. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel kosteloos met 0800 – 5010 op schooldagen tussen 10.00 – 15.00.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld