Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Kleutertoetsen worden afgeschaft

  • Dorine Wiersma
  • Nieuws
Kleutertoetsen worden afgeschaft

De kleutertoetsen zullen worden afgeschaft. Er is veel kritiek op de toetsen die geen recht zouden doen aan de grillige ontwikkeling van jonge leerlingen. De toetsen zijn te veel een momentopname en kunnen daardoor een vertekend beeld geven. 

Afschaffing per 2021

De kleutertoetsen zijn niet verplicht, maar worden op veel basisscholen gebruikt om de voortgang van kleuters te meten. In het regeerakkoord was al afgesproken dat de kleutertoetsen zouden verdwijnen uit het leerlingvolgsysteem (een systeem dat veel scholen gebruiken om de voortgang van leerlingen bij te houden). Nu heeft het kabinet daar definitief toe besloten. Naar verwachting worden de kleutertoetsen per 2021 definitief afgeschaft. 

Kritiek

Er is veel kritiek op de kleutertoetsen, ook vanuit ouders en leerkrachten. Het zou niet bij de ontwikkeling van kleuters passen om met dergelijke schoolse toetsen hun voortgang in kaart te brengen. Kleuters ontwikkelen zich spelenderwijs en in sprongen. Een toets met een opgavenboekje, pen en papier doet daar geen recht aan. Leraren kunnen de ontwikkeling van kleuters op verschillende andere manier volgen zoals met spelletjes, observaties en gesprekken. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze dat doen.

Vragen?

Wilt u weten wat dit betekent voor uw kind? Of juist wat u af kunt leiden aan de toetsen die uw kleuter al heeft gemaakt? Wij helpen u graag verder!
Ouders & Onderwijs is dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 10:00u en 15:00u op 0800-5010 en per mail via vraag@oudersonderwijs.nl.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?