Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Landelijk Ouderpanel telt 3500 ouders

  • Lotte Cats
  • Nieuws
Landelijk Ouderpanel telt 3500 ouders

Een nieuwe mijlpaal voor het Landelijk Ouderpanel: we hebben de grens van 3500 ouders bereikt! Het beoogde doel bij de oprichting van het panel in 2017 was 3000. We zijn ontzettend trots en blij dat we de stem van zoveel vaders en moeders kunnen laten horen.

De stem van ouders

De stem van ouders luider laten klinken in de wereld van onderwijs, jeugd(gezondheids)zorg, wetenschap, overheid en politiek. Dat is onze ambitie. Samen met Stichting Opvoeden.nl zijn we de uitdaging aangegaan om daar invulling aan te geven. Inmiddels is het Landelijk Ouderpanel een onmisbaar onderdeel van onze organisaties.

Al veel bereikt

Voor onze organisaties is het essentieel om te luisteren naar de stem van ouders. Met de resultaten gaan we het gesprek aan met onderwijspartijen en de politiek. De onderzoeken helpen Stichting Opvoeden.nl om de opvoedinformatie nog beter te laten aansluiten. Ouders willen hun stem graag laten horen: het panel telde al in een jaar tijd meer dan 1000 ouders! Dit jaar onderzochten we onder andere hoe ouders denken over de schoolgids, loopbaan- en oriëntatiebegeleiding, ouderbijdrage voor schoolreisjes en digitale leermiddelen, privacyleerlingvolgsystemen en huiswerkbegeleiding. Over 2017 maakten we een infographic.

En nu door!

Met een Ouderpanel van meer dan 3500 ouders kunnen we stevigere uitspraken doen. Zo laten we de stem van ouders nog luider klinken bij scholen, organisaties in de jeugdgezondheidszorg en de overheid. De peilingen gaan natuurlijk gewoon door. Deze week bijvoorbeeld geven ouders hun mening over het schooladvies en de eindtoets. Die informatie leggen we bij de minister van Onderwijs neer. Ook denken we na over onderzoeksonderwerpen voor volgend jaar.

Wat zeggen ouders zelf?

Guido Verboom is één van de vaders uit het Landelijk Ouderpanel. ,,Ik ben graag bewust bezig met de invulling van mijn ouderschap. Door mij aan te melden voor het panel heb ik een middel om mijn eigen gedachten te scherpen, te weten wat er leeft en een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie hierover.

Mahwish Ashraf, moeder van twee, zegt hierover: ,,In het panel zitten ouders zoals jij en ik, die hun mening geven over allerlei onderwerpen zodat de informatie over opvoeden blijft aansluiten bij de vraag van de ouders. Het is belangrijk dat er ouders met verschillende visies, achtergronden en gezinssamenstellingen meedoen met het panel zodat het een goed beeld heeft over wat er leeft onder alle ouders. Deze informatie wordt anoniem verwerkt, maar ook besproken met professionals en de overheid. Ouders hebben hier dus echt een stem in!

Diversiteit

De meeste ouders hebben twee kinderen. Maar er zijn ook ouders met meer dan vijf kinderen in het panel vertegenwoordigd. Het Landelijk Ouderpanel kent bovendien zo'n 15 nationaliteiten. Onder meer Turks, Marokkaans, Surinaams, Pools, Peruaans, Engels en Iraans. Diversiteit is een belangrijk onderdeel van ons panel. Als alle ouders meepraten kun je namelijk echt iets zeggen.

Aanmelden

Wil je ook meedenken en praten? Schrijf je dan ook in. We blijven specifiek op zoek naar vaders en ouders met een niet-Nederlandse achtergrond, zodat we echt namens alle ouders kunnen spreken. Natuurlijk zijn alle ouders meer dan welkom! Lees meer over het panel of meld je meteen aan!

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?