Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Maatwerkdiploma vraagt om snelle besluitvorming

  • Marieke
  • Nieuws

Als het aan de VO-raad ligt wordt er snel werk gemaakt van een officieel maatwerkdiploma op het voortgezet onderwijs, met vakken op verschillende niveau's. Op die manier kunnen scholen onderwijs op maat bieden. Daarmee doen ze recht aan de individuele talenten van leerlingen. Dat stelde Paul Rosenmöller, voorzitter van de werkgeversorganisatie voor het voortgezet onderwijs, de VO-raad, in zijn toespraak op hun congres in Nieuwegein.

Veel scholen maken op verschillende manieren de omslag van ‘massaproductie’ naar ‘maatwerk’. Dat geven ruim 700 schoolleiders en bestuurders aan. Met deze schoolleiders en bestuurders zijn in het kader van VO2020-tour gesprekken gevoerd. Ook blijkt dit uit een scan die ruim 300 scholen invulden.

Grenzen huidige systeem
Op diverse scholen worden al vormen van maatwerk aan leerlingen geboden. Bijvoorbeeld het volgen of afsluiten van vakken op verschillende niveaus. Het is echter wettelijk nog niet mogelijk dit in een diploma te verzilveren. De VO-raad wil snel werk maken van een maatwerkdiploma voor leerlingen aan het eind van het voortgezet onderwijs. “De vmbo-tl'er die vanwege dyslexie op het vmbo zit, maar de exacte vakken goed op havo-niveau kan doen, zal zich erkend en uitgedaagd voelen als het vmbo-diploma met een certificaat, plaatsmaakt voor een officieel maatwerkdiploma. Het idee dat leerlingen hun diploma halen op het niveau van hun slechtste vak is niet meer van deze tijd. De vmbo-tl'er die vanwege dyslexie op het vmbo zit, maar de exacte vakken goed op havo-niveau kan doen, zal zich erkend en uitgedaagd voelen als het vmbo-diploma met een certificaat, plaatsmaakt voor een officieel maatwerkdiploma. Mijn oproep aan de politiek is dit snel en voortvarend aan te pakken”, aldus Rosenmöller.

Doorbraak ICT
Bij het mogelijk maken van meer maatwerk speelt de inzet van ICT een grote rol. Vrijwel alle scholen die de VO2020-scan invulden, zetten digitaal lesmateriaal in bepaalde mate in. Daarmee kunnen ze in het onderwijs meer rekening kunnen houden met verschillen tussen leerlingen en beter aansluiten bij de beleving van leerlingen. De VO-raad vindt een snelle doorbraak op het gebied van ICT en digitaal lesmateriaal daarom cruciaal.

Bijval
Het plan van de VO-raad voor een maatwerkdiploma voor het voortgezet onderwijs krijgt veel bijval. Zowel vanuit de politiek als uit het onderwijs zelf. Diverse Kamerleden reageren positief op de plannen. "Dit haalt het maximale uit kinderen." , zegt Kamerlid Jadnanansing (PvdA) in De Volkskrant. En D66 "wil er alles aan doen om het plan erdoor te krijgen, omdat het scholieren de mogelijkheid geeft hun talenten te benutten", zo laten zij aan de krant weten. Ook CDA, VVD, PVV en SP zijn positief maar willen nog wel overleg om mogelijke knelpunten, zoals de aansluiting op vervolgopleidingen en de organisatorische gevolgen te bespreken. Lees het Volkskrant-artikel 'Den Haag ziet diploma op maat zitten'

Staatssecretaris Dekker laat in een reactie weten voorstander te zijn van meer ruimte voor maatwerk in het voortgezet onderwijs. Als aandachtspunt bij maatwerkdiploma noemt hij de overgang naar vervolgonderwijs. Daarnaast is Dekker bang dat leerlingen hun zwakke vakken door een maatwerkdiploma gaan verwaarlozen. De VO-raad denkt dat een maatwerkdiploma leerlingen juist extra zal motiveren.

Wat vindt u?
Ouders & Onderwijshoort graag wat u van dit onderwerp vindt. Laat het ons weten met onderstaand formulier. Heeft u nog vragen over dit onderwerp of een andere vraag over onderwijs? Stel deze aan de informatiedienst van Ouders & Onderwijs via mail: vraag@oudersonderwijs.nl of telefoon: 0800–5010, dagelijks kosteloos bereikbaar tussen 10.00 – 15.00.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld