Home > Nieuws > Nieuws > Meer aandacht voor signalen bij inspectie

Meer aandacht voor signalen bij inspectie.

10 januari 2019 Nieuws Onderwijsinspectie onderzoek ouders

De Onderwijsinspectie heeft maatregelen aangekondigd om signalen van ouders serieuzer te nemen. Daar zijn we erg blij mee. Naast het serieus nemen van ouders pleiten wij ook voor een persoonlijke terugkoppeling aan ouders. Nu weten ouders nog onvoldoende wat er met hun melding gebeurt.

Onderzoek functioneren Onderwijsinspectie

Na de problemen rondom de examens op VMBO Maastricht werden kritische vragen gesteld over het toezicht van de Onderwijsinspectie. Er werd onderzoek gedaan en daaruit kwamen een aantal aanbevelingen voor verbetering naar voren. Eén van de aanbevelingen: de manier waarop de inspectie omgaat met signalen van bijvoorbeeld ouders kan beter.

Signalen van ouders

De Onderwijsinspectie heeft het onderzoek bekeken en aangekondigd vanaf nu anders met deze signalen om te gaan. Dit zijn de veranderingen:

  • Binnenkomende signalen worden anders geregistreerd en structureel doorgegeven aan de afdeling die daarover gaat. Signalen kunnen nu makkelijker aan elkaar gekoppeld worden, zodat er meer overzicht is.
  • Binnenkomende signalen worden maandelijks op managementniveau besproken.
  • Ouders kunnen in het inspectierapport terugvinden welke inhoudelijke onderwerpen besproken zijn en welke afspraken de Onderwijsinspectie daarover met het schoolbestuur heeft gemaakt.
  • Bij inspectieonderzoeken is uitgebreider aandacht voor de examens.

Ouders zien gebreken als eerste

Ouders moeten er op kunnen vertrouwen dat het onderwijs op een school goed is. Dat is echter niet altijd de praktijk en ouders hebben dat vaak als een van de eersten door. Dat de Onderwijsinspectie meer aandacht heeft voor de signalen van ouders vinden wij een goede zaak. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ouders weten wat er bij de Onderwijsinspectie met hun melding gebeurt. Hierover is Ouders & Onderwijs met de Onderwijsinspectie in gesprek.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Ouders halen verhaal bij de Onderwijsinspectie. Een verslag.

Maandag 20 januari gaan boze ouders verhaal halen bij de Onderwijsinspectie in Utrecht. Zo'n 35 ouders rijden mee in een knalgele Amerikaanse schoolbus. De sfeer is goed. Er worden veel ervaringen uitgewisseld en de ouders herkennen veel in de verhalen die ze horen.

Lees meer
Nieuws

Boze Ouders naar de Onderwijsinspectie

De Onderwijsinspectie controleert te weinig op handhaving en uitvoering van de Wet passend onderwijs. Dat vindt oudercollectief Boze Ouders. Daarom dienen de ouders op 20 januari een gezamenlijke klacht in bij het kantoor van de Onderwijsinspectie in Utrecht.

Lees meer
Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.