Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Meer keuzemogelijkheden eindtoets groep 8

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

De overheid heeft drie nieuwe eindtoetsen voor groep 8 goedgekeurd. Daarmee is voor scholen de keuzemogelijkheid sterk uitgebreid naar zes mogelijke eindtoetsen.

Nieuwe eindtoetsen

Sinds 2015 zijn alle leerlingen in groep 8 verplicht een eindtoets te maken.Tot vorig jaar was er keuze drie eindtoetsen, nl. de Centrale Eindtoets, IEP Eindtoets en ROUTE 8.  
Daar zijn nu drie nieuwe, goedgekeurde eindtoetsen aan toegevoegd:

Keuze aan de school

Schoolbesturen kregen onlangs een brief om deze informatie over de nieuwe toetsaanbieders te delen met schoolleiders en medezeggenschapsraden. Daarmee is duidelijk hoe belangrijk de keuze voor een eindtoets is en dat het gesprek hierover binnen de school met alle betrokkenen gevoerd moet worden. Met elkaar kan een keuze voor een eindtoets gemaakt worden die het beste past bij de leerlingen van de eigen school. De basisschool kan in overleg met de medezeggenschapsraad van de school bepalen welke eindtoets wordt afgenomen.

Per school één toets

De school kiest altijd voor één toets, zodat alle leerlingen (op alle locaties van de school) in het voorjaar van 2017 dezelfde toets maken. Scholen die onder hetzelfde bestuur vallen, hoeven niet allemaal voor dezelfde toets te kiezen. Tussen 1 december 2016 en 31 januari 2017 moeten alle basisscholen zich aanmelden voor één van de drie goedgekeurde toetsen. Scholen hoeven niet te betalen voor een eindtoets.

Reacties en vragen

Reageren op bovenstaande? Ervaringen rond keuze voor eindtoets groep 8 delen? Laat het ons weten via onderstaand formulier. 

Vragen over schooladvies of eindtoets? Kijk voor meer informatie op onze site. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel kosteloos met 0800 – 5010 op schooldagen tussen 10.00 – 15.00.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld