Meetellen rekentoets opnieuw uitgesteld

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws
Meetellen rekentoets opnieuw uitgesteld

Ook voor het nieuwe schooljaar 2017 – 2018 gaat de rekentoets nog niet meetellen voor het behalen van een vmbo- of havo-diploma. Dat schrijft staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.    

Aanpassingen rekentoets vmbo en havo  

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de rekentoets. Daarom beloofde staatssecretaris Dekker eerder al samen met een expertgroep, waarin ook de Nederlandse Vereniging voor Wiskunde leraren, een andere en betere invulling van de rekentoets te maken. Het plan is in de onderbouw rekenlessen toe te voegen aan wiskundelessen en ook bij andere schoolvakken rekenvaardigheden meer te oefenen en bij te houden. De ontwikkeling hiervan kost toch meer tijd dan tevoren bedacht. Daarom duurt het nog wat langer voordat deze herziening van de rekentoets kan worden ingevoerd.    

Rekentoets telt niet mee op vmbo en havo 

De rekentoets telt ook in het schooljaar 2017-2018 niet mee voor het behalen van het diploma in vmbo en havo. Wel is het verplicht voor alle leerlingen op vmbo en havo de rekentoets te maken.  

Bij vwo telt rekentoets wel mee 

Op het vwo is de rekentoets deel van de kernvakkenregeling en telt mee wel mee voor het behalen van het diploma. Dat komt neer op:

  • minmaal een 5 voor de rekentoets zelf;

  • voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en de rekentoets mag een leerling dan maximaal één 5 halen, de rest moet 6 of hoger zijn;

  • andere kernvakken moet worden afgesloten met een 6 of hoger. 

Rekenexamen op het mbo 

Het mbo heeft een rekenexamen en is voor alle leerlingen op het mbo verplicht om te maken. Het cijfer daar telt nog niet mee voor het behalen van het diploma. Pas als genoeg scholieren in het voortgezet onderwijs de rekentoets goed hebben gemaakt, gaat het rekenexamen in het mbo enkele jaren later meetellen voor het diploma.  

Vervolg 

Het is aan een nieuw kabinet om te bepalen hoe in de toekomst rekenen een evenwichtige plek in de verschillende opleidingen krijgt en wat dit betekent voor de rekentoets.

Vragen en reacties

Vragen over de rekentoets of het rekenexamen? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel op schooldagen kosteloos tussen 10.00 - 15.00 met onze informatiedienst via 0800 - 5010.

Reageren op dit bericht of ervaringen delen? Gebruik daarvoor onderstaand formulier.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Reacties

Praat mee

* = Verplicht veld