Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Met zijn allen 1 miljoen kinderen boeken geven!

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

Geef jij ook een boek cadeau? Voor 2 euro koop je in de boekhandel het boek 'Ronja de roverdochter'. Daarmee help je een kind dat thuis geen boeken heeft. Zo zorgen we samen dat alle kinderen de kans krijgen om te lezen en te genieten van een mooi boek. 

Vanaf vrijdag 9 februari start de actie ‘Geef een boek cadeau!’ Het boek ‘Ronja de roversdochter’ is tot 1 maart voor 2 euro te koop in de boekhandel. Met de actie kunnen (groot)ouders, familieleden, scholen, kinderopvangorganisaties helpen om 1 miljoen kinderen aan het lezen te krijgen. Kinderen van groep 5 van de Prins Willem Alexander school in Amersfoort waren bij de start van de actie.

Boeken zijn van levensbelang

Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken ouders en kinderen hoe leuk voorlezen is, hoe heerlijk het is om je te verliezen in een prachtig verhaal, in een onbekende wereld. Bovendien is lezen en schrijven belangrijk voor succes op school en later in de samenleving.
Lezen met plezier, en alle andere positieve effecten, hangt onder andere af van leesmotivatie. Leesmotivatie brengt een positieve leesspiraal in gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter, en pakt daardoor weer sneller opnieuw naar een boek. 
Boeken verdiepen en vergroten de wereld van kinderen. Verhalen stimuleren de fantasie en kinderen leren zich in te leven in een ander. Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal goed brandt, dooft deze niet zo snel meer uit. Het is dan ook van belang dat we kinderen stimuleren om te blijven lezen.

Geef een boek cadeau

Maar hoe bereiken we kinderen die thuis geen boeken hebben en van wie de ouders niet het geld hebben om boeken te kopen? Uitgevers, boekhandels en allerlei organisaties rond kinderen, opvang en onderwijs hebben een gezamenlijke actie op touw gezet. 
Door met z’n allen boeken te gaan geven: ouders, grootouders, kinderopvang, scholen, bedrijven. Bijvoorbeeld door, als u toch in de boekhandel bent om een boek te kopen voor uw eigen kind, voor twee euro extra een boek kopen voor een kind dat geen boeken thuis heeft. De boekhandelaar zorgt er dan voor dat dit boek bij het juiste kind terechtkomt. 
De actie start op 9 februari en duurt tot 1 maart.

De actie wordt in april vervolgd voor jonge kinderen: dan ligt het prentenboek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ ook voor 2 euro in de boekwinkel.

Ondersteuners van de actie ‘Geef een boek cadeau!’

De start van de actie was op de conferentie van ‘Alles is Gezondheid’. Daar kregen alle kinderen van groep 5 van de Prins Willem Alexander school uit Amersfoort al twee boeken cadeau, een voor henzelf en een om weg te geven aan een ander kind. Daarna ondertekenden alle ondersteunende organisaties, waaronder ook Ouders & Onderwijs, een manifest. Daarin beloven ze met elkaar er voor te zorgen dat de actie door een zo breed mogelijk publiek wordt opgepakt en 1 miljoen kinderen in de komende jaren een boek cadeau krijgen.

Wie geeft u een boek cadeau?

Ouders & Onderwijs heeft ook een aantal exemplaren van ‘Ronja de roversdochter’ en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ om weg te geven. Naast uw eigen bijdrage, kunt u ons een naam van een kind sturen en aangeven waarom u vindt dat juist dit kind een boek moet krijgen. Stuur uw inzending aan arline.spierenburg@oudersonderwijs.nl

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?