Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Naar het mbo? Aanmelden voor 1 april

  • Mark Weghorst
  • Nieuws

Gaat uw kind volgend jaar naar het mbo? Denk er dan aan om voor 1 april aan te melden, dan is er een gegarandeerde plek. De regels zijn namelijk veranderd.  

De jongerenorganisaties JOBmbo en LAKS hebben hard gewerkt voor het onbeperkt toelatingsrecht voor een mbo-opleiding. Ook ouders maakten zich er hard voor. Vanaf het schooljaar 2018-2019 is het zover en geldt onbeperkt toelatingsrecht voor jongeren die aan het mbo willen studeren. Dan hebben alle jongeren die zich voor 1 april aanmelden recht op toelating tot de mbo-instelling waar ze zich aanmelden. 

Extra aandacht

Mbo-instellingen hebben, om jongeren te helpen bij het maken van de goede studiekeuze, verschillende intake activiteiten. Een definitieve studiekeuze hoeft niet persé voor 1 april, maar kan ook volgen uit de intake activiteiten. Het is niet altijd verplicht om daaraan mee te doen, maar kan wel helpen om de goede keuze te maken. 

In de nieuwe regels is ook geregeld dat jongeren recht hebben op een studiekeuzeadvies van de mbo-instelling. Ook dit kan helpen om de goede opleiding te kiezen. Het uiteindelijke doel is om aankomende mbo-ers zoveel mogelijk kansen te bieden en te zorgen dat er een goede overgang is van de vooropleidingen naar het mbo. 

Campagne LAKS en JOBmbo

De jongerenorganisaties zijn een campagne gestart om jongeren te wijzen op het toelatingsrecht. Het doel is te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren te wijzen op de aanmelddatum. De grens van 1 april is namelijk wel belangrijk: het geeft recht op toelating, maar ook de mogelijkheid om mee te doen aan de intake activiteiten en recht op een studiekeuzeadvies. 

Wat kunnen ouders doen

Ouders van jongeren die een mbo-opleiding willen gaan doen,  doen er goed aan rekening te houden met deze aanmelddatum. Help uw kind in dit proces van kiezen en zoek samen met uw kind naar een geschikte vervolgopleiding. Er mogen meerdere aanmeldingen gedaan worden bij meerdere instellingen. Het blijkt voor het succes van de schoolloopbaan van kinderen belangrijk dat ouders betrokken zijn. Zeker waar het gaat om de overgangen tussen verschillende opleidingen is de ondersteuning van ouders van groot belang.

Vragen over toelatingsrecht

Jongeren kunnen terecht bij de jongerenorganisaties JOBmbo en LAKS bij vragen over het toelatingsrecht. Op de websites van de jongerenorganisaties is veel informatie te vinden. Ook op de website van de ouderorganisatie OCO in Amsterdam staat uitgebreide informatie. Ouders kunnen ook terecht bij het informatiepunt van Ouders & Onderwijs (telefonisch via 0800-5010 op schooldagen van 10.00 uur-15.00 uur of per mail: vraag@oudersonderwijs.nl). 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?