Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Nieuwe regels voor aanmelding op het MBO

Toelatingsrechtmbo
  • Kaja Sariwating
  • Nieuws
 

De regels rondom het toelatingsrecht in het mbo zijn gewijzigd. Nieuwe studenten moeten zich voortaan voor 1 april aanmelden voor een mbo-opleiding. Studenten mogen dan in principe niet zomaar geweigerd worden voor deze opleiding. 1 april 2018 is de eerste keer dat de nieuwe aanmelddatum van toepassing is.

Wat verandert er?

Sinds 1 augustus 2017 zijn de regels voor aanmelding in het mbo veranderd. De overgang van vmbo of havo naar mbo sluit zo beter aan. Vanaf schooljaar 2018-2019 geldt er een recht op toelating. Studenten mogen in principe niet meer geweigerd worden voor een mbo-opleiding, mits zij voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit filmpje legt uit hoe het werkt.

Voorwaarden voor toelating

Zit je nu in het examenjaar? Of wil je volgend jaar naar het mbo? Houd dan rekening met de nieuwe regels die gelden voor toelating. Om toegelaten te worden moet je:

  1. aanmelden voor 1 april: Als je je op tijd aanmeldt voor een beroepsopleiding, dan heb je recht op een studiekeuzeadvies. Meld je ook aan als je nog niet precies weet welke opleiding je wilt volgen. De opleiding kan je daarmee helpen bij het studiekeuzeadvies;
  2. de verplichte intake-activiteiten volgen die bij de opleiding horen;
  3. voldoen aan de vooropleidingseisen (bijvoorbeeld vmbo, mavo of havo-diploma).

Aanmelding voor 1 april, tóch geweigerd

Door het nieuwe toelatingsrecht kunnen studenten vanaf 1 april 2018 niet zomaar geweigerd worden. Scholen mogen wél weigeren als:

  • er meer aanmeldingen zijn dan plekken
  • een student niet voldoet aan aanvullende eisen voor de opleiding
  • een student zich na 1 april heeft aangemeld

Het toelatingsbeleid dat de school gebruikt moet uiterlijk 1 februari openbaar zijn. Daarin kunt u vinden hoe de school omgaat met een teveel aan aanmeldingen en welke aanvullende eisen de school hanteert voor toelating.

Bindend studieadvies

Vanaf schooljaar 2018-2019 geldt ook het bindend studieadvies. Na het eerste jaar krijgen alle studenten een studievoortgangsgesprek en een bindend studieadvies. Gaat het niet goed op school? Dan kun je een negatief bindend studieadvies krijgen. Je wordt dan uitgeschreven van de opleiding.

Rol voor de medezeggenschap

De deelnemersraad heeft adviesrecht op het toelatingsbeleid van de school. Studenten praten op die manier mee over het toelatingsbeleid.

Meer info

Ga je straks studeren? Neem dan een kijkje op www.studeermeteenplan.nl. Op die website vindt je meer informatie over (het aanvragen van) studiefinanciering en toelatingseisen.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?