Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Brede coalitie roept Kamer op uitsluiting van kinderen te stoppen

  • Nieuws
Brede coalitie roept Kamer op uitsluiting van kinderen te stoppen

In de Tweede Kamer wordt gesproken over een initiatiefwet van de SP en GroenLinks om uitsluiting van leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs te voorkomen. Leerlingen mogen nu nog worden uitgesloten van activiteiten en lesprogramma’s als ouders niet de (volledige) ouderbijdrage hebben betaald. De coalitie, bestaande uit vertegenwoordigers van ouders, scholieren, leraren, schoolleiders, het openbaar onderwijs en kinderrechtenorganisaties roept de Tweede Kamer nu op om voor de wet te stemmen en daarmee uitsluiting te stoppen. Op initiatief van Ouders & Onderwijs hebben zij een brief gestuurd aan de politiek.

Uitsluiting

Kinderen mogen nu nog worden uitgesloten van activiteiten, zoals bijvoorbeeld een schoolreis, of van lesprogramma’s wanneer de vrijwillige ouderbijdrage niet wordt betaald. De ondertekenaars van de brief vinden het belangrijk dat elke leerling mee moet kunnen doen aan activiteiten en lesprogramma’s van de school. Dat mag niet afhankelijk zijn van de financiële ruimte van ouders.

Het voorstel

Met het wetsvoorstel willen de initiatiefnemers Kwint (SP) en Westerveld (GL) die uitsluiting aan banden leggen. Scholen moeten er dan voor zorgen dat elke leerling mee kan doen met alle activiteiten. Dit ongeacht of de ouderbijdrage kan worden betaald of niet. Hiermee beogen zij de uitsluiting in het onderwijs terug te dringen.

Voor het voorstel is een meerderheid nodig in de Tweede Kamer. Volgende week debatteert zij verder over het wetsvoorstel.

Ondertekenaars

Er is in het onderwijs en daarbuiten brede steun voor de wetsvoorstel. Dat blijkt uit de grote en diverse groep organisaties die de brief heeft opgesteld.

De volgende organisaties hebben getekend: AOb, AVS, Beter Onderwijs Nederland, CNV Onderwijs, Defence for Children, FvOv , LAKS , OCO Amsterdam, Ouders010, Ouders & Onderwijs, de Reformatorische Oudervereniging, Save the Children, Vereniging Openbaar Onderwijs, VOS/ABB, Landelijk Verband van Gereformeerde Schoolverenigingen (LVGS), JOB en de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS).

De brief is hier te lezen.

Heeft u te maken met uitsluiting of heeft u vragen over de vrijwillige ouderbijdrage? U kunt iedere werkdag bellen met het informatiepunt van Ouders & Onderwijs: 088-6050101.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?