Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Opnieuw staking aangekondigd

  • Lotte Cats
  • Nieuws
Opnieuw staking aangekondigd

Deze week werd bekend dat leraren in alle onderwijssectoren van plan zijn te gaan staken op 15 maart. Bovendien voeren leraren in die week waarschijnlijk ook op andere manieren actie.

Let op: de peiling onder ouders in het Landelijk Ouderpanel is inmiddels gesloten.

Meer geld nodig om lerarentekort aan te pakken

De Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zien steeds meer problemen ontstaan als gevolg van het lerarentekort in het onderwijs. De hoge werkdruk zorgt volgens hen voor veel ziekteverzuim en het grote aantal leraren dat met een burn-out klachten thuis zit. De AOb roept op tot staking, de AVS tot andere acties en CNV onderwijs wacht eerst het gesprek met de overheid af. Weten of uw school gaat staken of actie gaat voeren? Vraag het na op school.

Acties in februari

De AVS roept scholen op om van 4 tot 8 februari geen vervanging te regelen voor zieke leraren. Kinderen worden dan naar huis gestuurd. Daarmee willen ze duidelijk maken dat het schoolleiders veel tijd kost en bovendien de werkdruk verhoogt. Daarnaast willen ze hiermee extra aandacht vragen voor de gevolgen van andere maatregelen, zoals een groep verdelen over andere klassen of andere medewerkers van de school voor de klas zetten.

Staking in maart

De AOb eist onder andere hogere salarissen, meer geld voor materialen op school en minder lesuren per week. Daarvoor is er structureel 4 miljard euro per jaar extra nodig. In een overzicht op hun website laten ze per onderwijssector zien wat er moet veranderen en hoeveel dat zou kosten. Om hun eisen kracht bij te zetten roept de AOb alle scholen op om vrijdag 15 maart te staken. Bovendien zullen die gehele week ook andere acties uitgevoerd worden. Hiermee willen zij voor de provinciale staten verkiezen op 20 maart duidelijk maken dat er een plan nodig is voor het onderwijs. 

Wat vinden ouders?

In ons ouderpanel vroegen we ouders wat zij van de staking vinden. Wil je ook meepraten over dit soort onderwerpen? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel en laat ook jouw stem horen. Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Ouders & Onderwijs en Stichting Opvoeden.nl

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?