Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Oprichten nieuwe school onmogelijk gemaakt

  • Marieke Boon
  • Nieuws

Bestaande scholen en gemeenten verzetten zich tegen de komst van nieuwe middelbare scholen. Dat maakt het oprichten van een school in Nederland vrijwel onmogelijk. ‘De vrijheid van stichting bestaat niet meer.’ Zo begint het artikel in de Volkskrant van 29 april 2015.

Weinig nieuwe scholen
De Volkskrant signaleert dat er weinig nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland worden opgericht. Sinds 2004 zijn er in Nederland slechts vijf nieuwe middelbare scholen begonnen door besturen die nog niet in een regio actief waren. Zeven andere nieuwkomers hebben toestemming van het ministerie. Zij starten later dit jaar of wachten tot de gemeente een huisvestingsbesluit neemt.

Vernieuwing
De overheid stelt zulke zware eisen aan nieuwe scholen, dat vrijwel niemand eraan kan voldoen. De vrijheid van stichting ligt vast in artikel 23 van de Grondwet, die de vrijheid van onderwijs regelt. Wie het ministerie van Onderwijs ervan overtuigt dat er voldoende behoefte is aan een nieuwe school – wat niet makkelijk is – krijgt toestemming om van start te gaan. De gemeente moet dan binnen vijf jaar voor een pand zorgen of geld voor huisvesting beschikbaar stellen.

Dwarsliggende gemeenten
Gemeenten vrezen dat bestaande scholen minder leerlingen trekken door de komst van een nieuwe school. Gemeenten en scholen tekenen beroep aan tegen besluiten van het ministerie, vertragen procedures en stellen de definitieve beslissing over de huisvesting uit tot het laatste moment. Komt er ergens een school bij dan moet elders een school krimpen of verdwijnen.

Lastig
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zei eerder de mogelijkheden van richtingvrije scholenplanning te willen onderzoeken. In 2012 concludeerde de Onderwijsraad al dat het lastig was om nieuwe scholen te stichten. De raad pleitte voor een systeem van richtingvrije scholenplanning, waarbij levensbeschouwing minder zou tellen. Het moest ook mogelijk worden scholen te stichten op basis van didactische visie. Dekker wil de Kamer nog voor de zomer informeren op welke punten de wet volgens hem gewijzigd moet worden.

Bron: De Volkskrant

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld