Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Ouders bieden petitie tegen invoering rekentoets aan

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

Ouders van kinderen met dyscalculie (rekenblindheid) overhandigden op 26 mei een petitie aan de Tweede Kamer. Hiermee laten ze weten dat ze tegen het invoeren van de verplichte rekentoets zijn.

Verplichte rekentoets
Het invoeren van de verplichte rekentoets heeft veel ongerustheid onder ouders gebracht. In de nieuwe eindexamensregels is bepaald dat een leerling moet slagen voor de rekentoets om het middelbareschooldiploma of mbo-diploma te behalen.

Ouders tegen de rekentoets
Veel ouders zeggen dat de verplichte rekentoets voor kinderen met dyscalculie niet te doen is. Jules Blokhuis, vader van een zoon met dyscalculie, startte daarom op facebook een petitie tegen de rekentoets. De verplichte rekentoets in het voortgezet onderwijs en het mbo veroordeelt leerlingen met dyscalculie tot het laagste onderwijsniveau, aldus Blokhuis. Hij ziet dat bij zijn eigen zoon Clinge heel duidelijk. Clinge (13) zit in 2 VWO en heeft ernstige dyscalculie. Voor alle vakken heeft hij ruime voldoendes, behalve voor wiskunde en rekenen. Door de verplichte rekentoets dreigt Clinge zijn VWO diploma nooit te kunnen te halen.

Aanbieden petitie
Inmiddels is de petitie ondertekend door ruim 1500 mensen. Ouder Jules Blokhuis bood in het bijzijn van zoon Clinge zelf de petitie aan in de Tweede Kamer. Uiteraard met als doel om via Kamerleden staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in beweging te brengen. De hoop is dat de staatssecretaris de rekentoets uit de slaag- zakregeling van het examen haalt.
Petra Hietbrink van de informatiedienst van Ouders & Onderwijs was erbij. Zij heeft de afgelopen maanden veel ouders met zorgen over de invoering van de rekentoets gesproken. Hietbrink: "Het is heel begrijpelijk dat ouders ongerust zijn over het invoeren van de rekentoets. Elke ouder gunt zijn kind een einddiploma dat echt bij zijn of haar kwaliteiten past en dat niet afhangt van puur het resultaat op de rekentoets. Ouders & Onderwijs hoopt dat de petitie de staatssecretaris aan het denken zet."

Rekentoetsscores van scholen
Onlangs zijn de scores van de rekentoets bekend gemaakt. Naar aanleiding daarvan heeft RTLNieuws een tool ontwikkelt om rekentoetsscores van scholen te vergelijken. Kijk hier om te zien hoe de school van uw kind heeft gescoord ten opzichte van andere scholen in de regio.

Reacties en ervaringen
Steeds al heeft Ouders & Onderwijs er voor gepleit dat eerst het rekenonderwijs op alle scholen in orde moet zijn, voordat er een verplichte rekentoets kan worden ingevoerd. De informatiedienst kreeg de afgelopen maanden hierover veel vragen en berichten van ouders. Wellicht dat u door het aanbieden van de petitie alsnog een vraag heeft of uw verhaal wilt delen. Laat het ons weten. U kunt deze doorgeven aan het informatiepunt van Ouders & Onderwijs via vraag@oudersonderwijs.nl of 0800–5010 op schooldagen tussen 10.00 - 15.00.

bron: Nationale Onderwijsgids en RTLNieuws

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?