Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Ouders & Onderwijs steunt Alliantie Kinderarmoede

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws
Ouders & Onderwijs steunt Alliantie Kinderarmoede

Op 26 maart 2019 vond de lancering van de Alliantie Kinderarmoede plaats. Actief bijdragen aan het tegengaan van de effecten van kinderarmoede. Dat beloofden de 100 partners die het convenant ondertekenden. Ook Ouders & Onderwijs wil bijdragen en ondertekende daarom het convenant.

Kinderarmoede in Nederland

In Nederland groeien maar liefst 378.000 kinderen en jongeren op in armoede. Dat betekent dat 1 op de 9 kinderen en jongeren zich zorgen maken of er wel geld is voor eten of schoolspullen. Hierbij voelen ze de stress bij hun ouders, zijn ze zelf gespannen en kunnen ze zich moeilijker concentreren op school. Omdat ze om financiële redenen niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten binnen en buiten school lopen deze kinderen een groter risico op sociale uitsluiting. Op langere termijn zijn er bovendien grote gezondheidsrisico’s voor kinderen die in armoede opgroeien.

Kinderen niet uitsluiten van activiteiten op school

Ouders & Onderwijs heeft zich aangesloten bij de Alliantie Kinderarmoede, omdat er nog steeds kinderen zijn die ook op school last hebben van de gevolgen van armoede thuis. Als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen, worden kinderen in veel gevallen nog steeds uitgesloten van activiteiten. Dat moet stoppen. Daarnaast is ook extra aandacht nodig voor gelijke kansen rondom schoolkeuze, huiswerkbegeleiding en de fysieke en mentale gezondheid van kinderen.

Directeur Lobke Vlaming: “Op dit moment leven bijna 400.000 (!) kinderen in Nederland in armoede. En wij hebben nog steeds lastige discussie met scholen die kinderen uitsluiten als de ouderbijdrage niet wordt betaald. Zullen we daarmee stoppen?

Doel van de Alliantie

Alle partners van de Alliantie Kinderarmoede, waaronder ook Ouders & Onderwijs, willen armoede onder kinderen uitbannen. In 2030 mogen kinderen niet meer de dupe van armoede zijn en mogen er geen nieuwe gezinnen meer zijn die in armoede vervallen. De Alliantie Kinderarmoede brengt organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om samen (nieuwe) creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Er is ruimte voor zowel nieuwe als reeds bestaande initiatieven. Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie.

 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?