Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Prinsjesdag: geen extra geld voor de aanpak van het lerarentekort

  • Nieuws
Prinsjesdag: geen extra geld voor de aanpak van het lerarentekort

In de miljoenennota is geen extra geld opgenomen voor het ministerie van Onderwijs om het lerarentekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Met verschillende acties vroeg Ouders & Onderwijs samen met vakbonden om extra geld om te investeren in de mensen die onze kinderen het goede onderwijs geven. In maart dit jaar stonden er nog 40.000 leraren op het Malieveld met de noodkreet voor meer geld. Maar ook recent, met de actie #Leraargezocht vragen we om aandacht voor dit probleem.

Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Steeds meer ouders maken zich zorgen over lesuitval en onderwijskwaliteit. Onze kinderen hebben recht op goed onderwijs, dus er moet meer gedaan worden.

Lerarentekort

Het lerarentekort in het basisonderwijs betreft 1700 voltijdbanen dit jaar tot bijna 5000 banen in 2024. Ook het voortgezet onderwijs kampt met een tekort. Daarnaast is het in deze sector zeer moeilijk om de juiste en bevoegde docenten te vinden voor specifieke vakken. Door het tekort aan leraren, ervaren docenten ook een hoge werkdruk. Daar maken onderwijsorganisaties zich grote zorgen om.

Plofklassen en geen onderwijs

De effecten in de klas zijn groot. Zo zijn er situaties waarin kinderen 2 dagen geen leraar hebben en waarbij ouders onverwachts opvang moeten regelen. Of klassen met 59 leerlingen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ouders & Onderwijs hield in maart nog een peiling onder ouders, waarin ouders aangaven dat zij meer geld en een beter imago van het beroep ook zien als de belangrijkste structurele oplossingen voor het tekort.

En nu?

Zolang de politiek niet met extra geld over de brug komt, blijven de problemen voor ouders en kinderen zich voordoen. De Tweede Kamer moet nog debatteren en stemmen over de onderwijsbegroting, maar meestal blijven grote wijzigingen uit. Ouders & Onderwijs blijft, samen met ouders, leraren en leerlingen, actie voeren. Het is van groot belang dat minister Slob inziet dat extra investeringen hard nodig zijn. Wil jij de roep om extra geld voor ons onderwijs ook steunen? Kijk even hier! Of ondervind jij of je kind zelf problemen door het lerarentekort? Laat het ons weten: https://www.oudersonderwijs.nl/contact/

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?