Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Quickscan voor privacy op school

  • Dorine Wiersma
  • Nieuws

Wilt u weten hoe zorgvuldig uw school omgaat met persoonsgegevens? De Quickscan Privacy van kennisnet geeft u hierin inzicht. Met deze Quickscan Privacy kunnen scholen nagaan hoe zorgvuldig zij omgaan met persoonsgegevens. Na het beantwoorden van vragen in de scan krijgen zij persoonlijk advies waarmee privacy op school nog beter kan worden geregeld. De ‘Quickscan privacy voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs’ kan vanaf nu ook online worden ingevuld.

Persoonlijke aandachtspunten rondom privacy
Met deze scan komen scholen er binnen een paar minuten achter of zij de juiste afspraken hebben gemaakt over gebruik van internet en sociale media, hoe ze omgaan met leerlinggegevens en of ouders wel op de juiste manier om toestemming zijn gevraagd. Op basis van de antwoorden krijgen gebruikers een persoonlijke rapportage met aandachtspunten en tips waarmee ze aan de slag kunnen.

Ouders in de medezeggenschapsraad
De Quickscan Privacy van Kennisnet is ook een handig instrument voor bijvoorbeeld de oudergeleding van de medezeggenschapsraad. Deze Quiskscan geeft een goed beeld van hoe het met de privacy op een school gesteld is. Daarnaast biedt het concrete gespreksonderwerpen voor wanneer het onderwerp ‘privacy’ ter tafel komt (al dan niet op initiatief van de oudergeleding).

Praktische informatie voor privacyvraagstukken
Kennisnet ondersteunt het onderwijs om op een praktische manier om te gaan met privacyvraagstukken.
Lees bijvoorbeeld ook de belangrijkste uitgangspunten van de Wet bescherming persoonsgegevens in de flyer Vuistregels voor omgaan met persoonsgegevens.
De brochure Kinderen en online privacy helpt leraren op weg met privacyvraagstukken.
En de nieuwe brochure Sociale veiligheid op internet geeft handige tips over het omgaan sociale media en pestgedrag; ook hier speelt privacy een belangrijke rol.

Bron: Kennisnet

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld