Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Samen zijn wij school: ook in het belang van uw zoon of dochter

 • Nieuws
Samen zijn wij school: ook in het belang van uw zoon of dochter

Minder conflicten en nóg meer koersen op samenwerking tussen school en ouders,dat is de kern van de campagne Samen zijn wij school. Met een aftrap op het Plein in Den Haag en de lancering van een website is de campagne officieel van start.

Oproep Samen zijn wij school 

Samen zijn wij school roept ouders en scholen op om nog meer samen te werken aan het succes en welbevinden van leerlingen.

Waarom deze oproep? 

Eerlijk is eerlijk, het contact tussen school en ouders gaat niet altijd goed. Soms botsen ouders en school en misschien wel vaker dan vroeger. Bijvoorbeeld over de verwachtingen van speciale zorg voor het kind, of een verschil in pedagogisch inzicht. De spanning en werkdruk die hierdoor ontstaan zijn voor niemand prettig of goed.  
Tegelijkertijd gaat er ook veel goed op Nederlandse scholen. Elke dag zetten onderwijsprofessionals en ouders zich in voor de toekomst van hun leerlingen en kinderen. Ook de kinderen denken daar steeds vaker actief in mee. De invulling van goede samenwerking tussen ouders en school krijgt steeds meer vorm. 
Ouders & Onderwijs, Verus, CPS en Driestar onderwijsadvies raakten met elkaar in gesprek over hoe de samenwerking tussen ouders en school positief ingezet kan worden. Zo is het initiatief Samen zijn wij school ontstaan. Peter Hulsen, directeur van Ouders & Onderwijs: "Voor het prettig voelen en leersucces van kinderen is het nodig dat alle volwassenen rond het kind samenwerken."

We hebben elkaar nodig 

Samen zijn wij school richt de aandacht op goede voorbeelden, tips en verhalen over mooie vormen van samenwerking tussen ouders en school. Juist die inspirerende voorbeelden gaan we delen en verder aanvullen. Zo is er een jaar lang aandacht voor Samen zijn wij school.
Onderwijs raakt onze hele samenleving. Door allemaal in positieve zin bij te dragen werken we aan een goede toekomst voor alle kinderen in Nederland. In de landelijke campagne Samen zijn wij school:  

 • werken scholen en ouders samen aan het succes en welbevinden van de leerling 

 • respecteren ouders en school elkaars specifieke deskundigheid in opvoeding en onderwijs 

 • nemen ouders en school samen beslissingen over de ontwikkeling van hun kind/de leerling 

 • nodigen ouders en school iedereen uit het voorbeeld van goede samenwerking te volgen.  

In de bijbehorende animatie kunt u zien en horen wat Samen zijn wij school daarmee bedoelt. 

Geurige aftrap van de campagne Samen zijn wij school

Op 11 september was de aftrap van de campagne Samen zijn wij school. Op het Plein in Den Haag werd het duidelijk; onderwijs raakt onze hele samenleving. Door allemaal in positieve zin bij te dragen werken we aan een goede toekomst voor alle kinderen in Nederland. Eppo Bruins, Lodewijk Asscher en andere Kamerleden onderschreven deze oproep. Zij gaven het goede voorbeeld. Net als de enthousiaste kinderen, ouders en leerkrachten van Montessorischool Valkenbos. Samen met de initiatiefnemers van Samen zijn wij school en de stroopwafelbakker met zijn verse stroopwafels hebben zij de aftrap tot een groot succes gemaakt. Het is jammer dat we in een video geen geuren op kunnen nemen. 

Ontbijtgesprekken 

Samen zijn wij school gaat blijvend de aandacht vragen van ouders, scholen en onderwijsorganisaties om meer met elkaar samen te werken. Met ontbijtgesprekken op scholen gaan we over het thema in gesprek. Zo halen we nog meer goede voorbeelden op en praten we ook over wat niet goed gaat, lastig is en hoe het beter kan. Het eerste ontbijtgesprek was al op vrijdag 14 september op basisschool De Regenboog in Hoogezand. 

Wat kunt u doen? 

 • Laat op de site zien dat u de oproep steunt. 

 • Draag bij aan Samen zijn wij school door uw inspirende verhaal, tip of ervaring met ons en met elkaar te delen. 

 • Maak anderen enthousiast om ook te onderschrijven en mee te doen! 

 • Ontbijtgesprek op de school van uw kind? Attendeer de school van uw kind op deze mogelijkheid en laat het ons weten. 

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over Samen zijn wij school? Stuur dan een mail aan informatie@samenzijnwijschool.nl  

 • Deel deze informatie
 • Goed artikel?