Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Scholieren onrechtmatig uitgesloten van eindexamens

  • Nieuws
Scholieren onrechtmatig uitgesloten van eindexamens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) luidt de noodklok; er zijn nog steeds scholieren die onterecht worden uitgesloten van het centraal examen op grond van behaalde resultaten. Ook dit jaar heeft het LAKS al ruim 20 klachten ontvangen via hun meldpunt.

Tweede helft wedstrijd
Voorzitter Annelotte Lutterman: “Scholieren krijgen op deze manier niet de kans om hun cijfers op te halen en dat terwijl de centraal examens, net als de schoolexamens, 50% van je eindcijfer bepalen. Op deze manier hebben scholieren al definitief verloren, voordat zij aan de tweede helft van de wedstrijd beginnen!”

Geen juridische basis
Het LAKS wil extra benadrukken dat ook prestatiecontracten tussen school en scholier geen juridische basis hebben, ook niet wanneer een scholier heeft meegedaan aan bijvoorbeeld een Zomerschool of bijvoorbeeld een onvoldoende heeft gehaald voor het profielwerkstuk. In deze contracten staat beschreven aan welke voorwaarden een scholier moet voldoen voordat hij mag deelnemen aan de centraal examens. Dit mag niet, omdat een scholier die begint aan zijn examenjaar altijd onvoorwaardelijk is toegelaten tot het examenjaar.

Meldpunt
Het LAKS hoopt dat kandidaten die in een soortgelijk schuitje zitten zich melden bij het meldpunt ‘Ik mag geen examen doen’ via www.laks.nl of info@laks.nl. Wanneer scholieren worden uitgesloten van het examen kunnen zij actie ondernemen. Het LAKS er dit jaar voor gezorgd dat meerdere scholieren alsnog mogen deelnemen aan de centraal examens die 11 mei van start gaan.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld