Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

School als opvoeder

  • Marie
  • Blog

- Anneke van der Schaaf -

Nederland heeft wat mij betreft een bijzonder onderwijssysteem. Als je heel klein bent, ga je, ongeacht welke geloofsovertuiging je hebt, gezellig met z’n allen naar dezelfde peuterklas. Als kleuter wordt voor je beslist of je naar een school met een bijbel of naar het openbaar onderwijs gaat. Op je twaalfde moet je ineens afscheid nemen van je vertrouwde vrienden en ga je of naar bijvoorbeeld een christelijke of naar een openbare middelbare school. Daarnaast wordt je ingedeeld op intelligentie, of liever gezegd op Cito-scores. Want beste mensen, ook het leerlingvolgsysteem is afkomstig van Cito. Je bent jaren getest op je cognitieve vaardigheden en als beloning worden jij en je vrienden op je 12e uit elkaar gerukt, omdat jullie vanaf nu op een ander intelligentieniveau onderwijs krijgen. Naast deze classificering op zogenaamde slimheid op basis van cognitie testen is het natuurlijk zaak dat je ook een beetje gezond blijft en gaat sporten. Dit doe je weer bij clubs na school en waar jouw leeftijdsgenoten (lees: al dan niet gelovigen met verscheidene intelligentieniveaus van meerdere scholen) bij elkaar komen om gezellig sportief te zijn met elkaar. 

Ik heb in de Verenigde Staten op school gezeten. Daar zit je tot je 18e bij dezelfde kinderen op school. Ieder kan vanaf een bepaalde leeftijd zijn eigen vakken kiezen en ieder krijgt les met een groep. De groep die je al vanaf de kleuters kent. Soms zit je bij die bij het ene vak wel en het andere vak niet bij elkaar. Sporten doe je na school, op school. Je kunt zelf de sport die jij leuk vindt, of waar jij goed in bent, kiezen. Muziekles wordt aangeboden in de school. Vervoer van en naar de school is geregeld en je krijgt er een warme hap tussen de middag. Als je ouders niet genoeg verdienen, is die warme hap gratis. Er zijn natuurlijk scholen met verschillende uitvoeringen van de bijbel, maar jij en je vriendjes worden niet op je 4e en niet op je 12e uit elkaar gerukt, omdat de een beter is een test dan de ander. Je sport met elkaar en de school biedt de mogelijkheid om je in te zetten voor goede doelen (onder schooltijd) en om bijvoorbeeld de kunst van het debatteren onder de knie te krijgen. Als je wil kun je van 8 uur ‘s ochtends tot 7 uur ’s avonds op school verblijven. Veel scholen hebben namelijk een zwembad, atletiekbaan, tennisbanen en uiteraard de bekende football-velden tot hun beschikking. Er is ook altijd wel plek in de art-room om nog even creatief bezig te zijn. 

Wanneer ik aan docenten vertel hoe graag ik het zou willen dat school meer aandacht besteedt aan de minder cognitieve ontwikkeling van mijn kinderen, krijg ik al snel het argument: “maar waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van school als opvoeder. Die hoort bij de ouders en school moet die taak niet overnemen.” Is dat zo? Vraag ik mij dan af. Ik heb mijn ervaring vanuit de Verenigde Staten waar de scholen vele stappen verder gaan in hun opvoedkundige rol dan in Nederland. Ik ervaar nog dagelijks (via Facebook) de hechte band tussen mijn classmates van toen. En is het niet zo dat ik mijn kinderen vanaf een heel jonge leeftijd toevertrouw aan relatief vreemden die ze voor een groot deel van de dag dingen moeten leren? Laten we wel wezen dat gaat veel verder dan alleen aanleren van cognitieve vaardigheden. We hebben het hier over groepsprocessen, vriendschappen en lange termijn relaties. En iedereen weet dat langdurige relaties gebaseerd op alleen ratio op z’n zachtst gezegd best wel ‘leeg’ zijn. Er wordt over het algemeen van gedacht dat ze geen stand houden, omdat je een heel groot deel van jezelf tekort doet. Sterker nog: duurzame relaties bestaan meestal omdat ze verre van rationeel zijn. 

Anneke van der Schaaf is moeder van 2 tieners. Zelfstandig MARCOM professional met een passie voor onderwijs. Lid van de MR in het voortgezet onderwijs en afgevaardigde in de ondersteuningsplanraad Passend Onderwijs van Zuidoost Friesland. 
 
 
 
 
 
  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld