Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

School, ouders en de inhoud van de broodtrommel

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

In de week van 16 – 20 maart hield Omroep West zich bezig met het thema Zorg en Welzijn. In het ochtendprogramma van Michiel Steenwinkel was er speciale aandacht voor de inhoud van de broodtrommel. Michiel sprak o.a. met Arline Spierenburg van Ouders & Onderwijs over dit onderwerp. Hier een korte samenvatting van het gesprek.

Gezonde kinderen
Iedereen is gebaat bij een goede gezondheid. Gezonde kinderen presteren beter en zitten goed in hun vel. Een belangrijke pijler daarin is gezonde voeding. Dit helpt kinderen zich beter te concentreren, waardoor het leerproces gemakkelijker verloopt. Bovendien is er bij gezonde kinderen minder verzuim en ook de sociale vaardigheden van kinderen worden beter als kinderen een gezonde leefstijl hebben. Met steeds meer kinderen die tussen de middag op school lunchen, is ook de inhoud van de broodtrommel daarmee van groot belang.

Ouders
Via de informatiedienst van Ouders & Onderwijs horen we verschillende geluiden, aldus Arline Spierenburg. Er zijn ouders die zeggen dat ze graag zelf willen bepalen wat ze hun kind meegeven naar school. Andere ouders geven juist aan dat het goed zou zijn als er bij de lunch, pauze en traktaties op school meer gelet zou moeten worden op gezondheid. Dit wordt ook bevestigd in een onderzoek onder ouders door TNO in samenwerking met de Hartstichting. Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek was dat de helft van de ouders vindt dat het aanleren van gezond gedrag juist een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van ouders en school.

Gezonde School
Steeds meer scholen kiezen voor de aanpak van Gezonde School. Dit is een praktische werkwijze om scholen te helpen die structureel meer aandacht aan gezondheid willen besteden. Scholen kunnen een vignet Gezonde School aanvragen en mogen zichzelf na een positieve beoordeling drie jaar lang een Gezonde School noemen. Met het vignet laten scholen zien dat zij planmatig bezig zijn met het verbeteren van gezondheid op school.

Aan de slag
Duidelijke en breedgedragen afspraken rond gezondheid op school, in het bijzonder voor de broodtrommel, pauzehapjes en traktaties, zijn doorgaans bepalend voor een succesvolle aanpak van gezondheid op school. Een gesprek tussen ouders en school over wat wenselijk en haalbaar is, kan het vertrekpunt zijn voor een volgende stap naar beleid en afspraken. Als ouders en school zich samen verantwoordelijk voelen en zijn, kan gezondheid op school meer ingang vinden. Kijk hier naar een voorbeeld voor het maken van een voedingsbeleid op de basisschool.

Conferentie Alles is Gezondheid
Eerder dit jaar verzorgde de Ouders & Onderwijs als partner van het programma Alles is Gezondheid een workshop over gezondheid op school tijdens de jaarlijkse conferentie. Kijk hier voor een impressie van de dag.

Ouders & Onderwijs hoort graag meer praktische voorbeelden van ouders over samenwerking tussen ouders en school voor de gezondheid van hun kinderen. Dit hoeft zich niet te beperken tot de school, maar kan zich uitstrekken tot allerlei initiatieven van samenwerking in de omgeving van ouders en school. Dat is juist het karakter van het programma Alles is Gezondheid: al bestaande goede voorbeelden delen en verbinden. Wilt u graag met uw goede voorbeeld in onze Update Ouders en Onderwijs of uw voorbeeld delen in een filmpje? Stuur dan een mailtje aan arline.spierenburg@oudersonderwijs.nl. of gebruik onderstaand formulier.
Liever bellen? Ouders & Onderwijs is op schooldagen tussen 10.00 en 15.00 kosteloos bereikbaar via 0800–5010 of per mail via vraag@oudersonderwijs.nl. Ook voor al uw andere vragen over onderwijs.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Reacties

Praat mee

* = Verplicht veld