Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Snipperdagen zijn een must voor kinderen en ouders

  • Madelon Vriezen
  • Blog

Bijna de helft van de ouders snakt naar meer flexibiliteit in het vakantierooster van school. Zo bleek vorig jaar al uit een grootschalig onderzoek. Het liefst willen ouders een paar ‘snipperdagen’ per jaar. Drie tot vijf vrije dagen om een dagje eerder op vakantie te kunnen gaan, kinderen een dagje rust te gunnen of toch samen naar dat feest van verre vrienden te kunnen. Waarom hebben kinderen eigenlijk geen ‘snipperdagen’?

Flexibiliteit viert hoogtij, maar (nog) niet in het onderwijs

Op je werk kun je gewoon een dagje vrij nemen. Of een paar uurtjes later beginnen of juist eerder weggaan. Zolang je werk er maar niet onder lijdt. Flexibiliteit viert sowieso hoogtij op de werkvloer. Niet alleen in uren, maar ook wat betreft werkplekken: van thuis, op kantoor, een koffietent of op de piste via de telefoon. Maar op school moet je je precies houden aan het vakantierooster. Want regels zijn regels en daarmee moeten we niet gaan “zwabberen” zoals juf Ank zou zeggen. Waarom is de onderwijsinspectie zo star over vrije dagen voor kinderen en wil men ouders strenger beboeten als zij voor zichzelf en voor hun kinderen een dagje vrij willen nemen? Is dat niet wat achterhaald?

Een dagje vrij levert heel wat op

Ik begrijp dat scholen te maken hebben met regels waaraan ze zich moeten houden en niet zomaar iedereen op elk gewenst moment vrij kunnen geven. Ik snap ook dat de leerplichtambtenaren controleren of kinderen niet frequent spijbelen of wegblijven van school omdat dit de educatieve ontwikkeling van het kind in de weg kan staan. Maar wat maakt het uit als een kind een paar keer per jaar een (mid)dagje school mist vanwege praktische redenen zoals eerder kunnen vertrekken richting wintersportbestemming? Dat gaat de Onderwijsinspectie onderzoeken. Als ouder denk ik dat het meer oplevert dan dat het kost. Het scheelt een hoop geregel, veel stress, files en levert een dagje extra skiën op. Dus besloot ik om mijn kinderen “dan maar ziek te melden”. Doorzichtig is dat natuurlijk wel. Je kinderen ziek melden op een dag waarop je eerst vrij had gevraagd voor diezelfde kinderen. Je pikt het “luxe-verzuim” er zo uit als school. Als je dat al zou willen. Want ik heb niet het idee dat scholen er een probleem mee hebben als leerlingen af en toe een snipperdag opnemen. Het zou zelfs een gunstig effect kunnen hebben op het ziekteverzuim van kinderen op school. En dat zou de Onderwijsinspectie juist toejuichen verwacht ik.

Luxe-verzuim strenger beboeten versterkt de ongelijkheid

Relaxt op vakantie gaan is voor mij als ouder wat waard. Misschien wel een boete van €100 per dag. Al vind ik die boete onterecht, omdat kinderen ook recht hebben op snipperdagen die ik va tevoren graag eerlijk met school afstem. Ik vind een boete ook onterecht omdat niet iedereen dit geld ervoor (over)heeft en daarmee de verschillen tussen kinderen worden onderstreept. Ouders die het geld ervoor over hebben, betalen de boete en andere ouders nemen geen ongeoorloofd vrij voor hun kind. Strenger beboeten op luxe verzuim kan dus de ongelijkheid tussen kinderen op school versterken. Misschien is dat ook een onderzoek waard.

Geef kinderen het recht op snipperdagen

Het liefst zou ik voor mijn kinderen op een geoorloofde manier vrij willen nemen, door een aantal snipperdagen per jaar te mogen inzetten. Niet alleen voor luxe doeleinden zoals vakantie, maar ook omdat ze het af en toe nodig hebben. Een uitje op een doordeweekse dag of een dagje stilstaan om de dingen te overpeinzen en bij te komen van de waan van de dag. Mijn zoon graaft zichzelf met enige regelmaat in op de bank onder de Donald Ducks. Meestal is hij op die manier maar een paar uur ‘schoolmoe’. Niet omdat hij school zo vervelend vindt, maar omdat hij meer behoefte heeft aan rust. De volgende dag wil hij graag weer naar school om zijn vriendjes te zien en weer wat meer reuring om zich heen te voelen dan thuis op de bank. Hij knapt er van op. Ik gun iedereen en vooral ook kinderen af en toe een snipperdag en de ruimte om aan de regels van alledag te ontsnappen. 

Dit is een blog en is geschreven op persoonlijke titel van de auteur.

Madelon Vriezen
Madelon Vriezen

Madelon Vriezen interviewt kinderen, jongeren en hun ouders. Ze beziet grote en kleine kwesties binnen het onderwijs vanuit ouders en kinderen. Madelon onderzoekt wat anders en vooral wat beter kan. Ze houdt feeling met diegene om wie het allemaal draait: kinderen en jongeren. Door met ze in gesprek te gaan en om advies te vragen.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?