Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Staatssecretaris neemt voorstellen over ouderbijdrage van over

  • Dorine
  • Nieuws

Op 25 maart debatteerde de Tweede Kamer met de staatssecretaris Dekker (onderwijs) over de vrijwillige ouderbijdrage. In een schriftelijke reactie gaf de staatssecretaris eerder al aan in te gaan op de voorstellen uit een brief van Ouders & Onderwijs (voorheen de Landelijke Ouderraad) van 7 februari 2015. De staatssecretaris schrijft:

"...de twee voorstellen van de Landelijke Ouderraad dat er vanuit het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap ten eerste duidelijke berichtgeving aan alle ouders zou moeten komen over de vrijwilligheid van de ouderbijdrage en over de rol van ouders in de medezeggenschap bij de besluitvorming over de ouderbijdrage. Ten tweede stelt de Landelijke Ouderraad voor dat er duidelijke berichtgeving aan ouders zou moeten komen dat misstanden rond de ouderbijdrage kunnen worden gemeld aan de inspectie.

... In de voorlichting vanuit OCW ga ik de aandacht vestigen op de vrijwilligheid van de ouderbijdrage, de rol van de ouders in de MR en de procedure voor het melden van misstanden bij de inspectie."

Regels niet bekend bij ouders
De staatssecretaris is herhaaldelijk zeer helder over de geldende regels en over de noodzaak tot naleving daarvan. Het grootste knelpunt is nu dat de regels omtrent de vrijwillige ouderbijdrage voor veel ouders onbekend zijn en dat de praktijk verwarrend is, onder meer door de uiteenlopende benamingen die worden gebruikt voor de ouderbijdrage. Daarmee staan ouders vaak op voorhand op achterstand. Het is daarom van groot belang dat zoveel mogelijk ouders bereikt gaan worden met heldere informatie over de regels rond de vrijwillige ouderbijdrage, over de rol van de medezeggenschap en over de mogelijkheid om onregelmatigheden te melden bij de Inspectie.

Regels voor de ouderbijdrage
Scholen kunnen ouders een bijdrage vragen voor extra activiteiten naast het gewone lesprogramma, zoals schoolreisjes of excursies. De ouderbijdrage is vrijwillig en mag dus niet verplicht worden gesteld. Een school bepaalt zelf de hoogte en bestemming van de vrijwillige ouderbijdrage. Dit gebeurt in overleg met de medezeggenschapsraad van de school. 

Meer weten?
Stel uw vraag aan Ouders & Onderwijs. Telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 via 0800-5010 of per mail via vraag@oudersonderwijs.nl

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld