Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Steun ouders voor staking daalt

  • Marieke Boon
  • Nieuws

Steun ouders voor de staking van leraren in het basisonderwijs op 12 december is lager dan voor de eerdere staking op 5 oktober. Ouders vinden minder dan bij de eerdere stakingsdag dat hun kinderen de dupe mogen zijn. De werkdruk kan rekenen op meer steun van ouders als reden voor de staking dan de looneisen van de leraren. Dit blijkt uit onze peiling onder ruim 600 ouders. 

Voor 12 december is een nieuwe stakingsdag in het basisonderwijs aangekondigd. Ook deze keer hebben we onder ouders gepolst wat zij van deze stakingsdag vinden. De eerdere stakingsdag in oktober kon rekenen op 83% steun van ouders. Voor de komende stakingsdag is dat percentage gedaald naar 48%. 

De werkdruk vinden ouders nog steeds een betere reden voor de staking dan het salaris. Wel is ook op dit punt de steun gedaald. Waar in oktober nog 76% van de ouders de eis voor een hoger salaris een goede reden voor de staking vond, is dat nu nog 44%. Voor het nieuwe jaar zijn (regionale) vervolgstakingen aangekondigd. Deze kunnen rekenen op steun van de minderheid van de ouders (45%). 

Kinderen niet de dupe

Ook deze keer ervaren ouders last van de staking, zo geven 7 op de 10 ouders aan. 3 op de 10 ouders vindt die last geen probleem. Ouders verzetten hun afspraken, nemen vrij of regelen opvang voor hun kind. Dat gaat niet zonder morren. Ouders geven aan dat ze problemen hebben met het kort van te voren regelen van een vrije dag. De meeste moeite hebben de ouders met het feit dat de kinderen weer een dag onderwijs moeten missen. 

"Ik heb de eerste 2 staakmomenten gesteund, maar vind wel dat het nu even klaar mag zijn. De kinderen worden hier uiteindelijk de dupe van doordat zij die dagen geen les krijgen. En als ouder kun je niet eindeloos vrij blijven nemen."

Meer informatie

Tijdige en goede informatie over de staking en eventuele vervolgacties zijn belangrijke voorwaarden om de 'last' voor ouders niet onnodig groot te maken. Ouders met vragen of problemen over de staking kunnen hiervoor terecht bij de vraagbaak van Ouders & Onderwijs. Bel tussen 10.00-15.00 uur gratis naar 0800-5010 of mail naar vraag@oudersonderwijs.nl.  

Alle uitkomsten van de peiling vindt u hier. De peiling is ingevuld door 632 ouders in de periode van 16 november tot en met 2 december 2017. De peiling is uitgezet met een open oproep aan ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. De respondenten hebben hun reacties anoniem gegeven. De uitkomsten van deze peiling zijn niet gewaarborgd representatief.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?