Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Stripboek met tips voor ouders over studiekeuze

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws
Stripboek met tips voor ouders over studiekeuze

Een goede studiekeuze is belangrijk. Aanstaande studenten vragen vaak advies aan hun ouders. En ouders willen hun kind graag ondersteunen. Ze willen meehelpen en meedenken om de best passende studie te kiezen. Maar hoe vindt u samen met uw zoon of dochter de beste studie?

Rol voor ouders en school bij studiekeuze

Leerlingen worden op school geholpen bij keuzes voor profielen, vervolgopleiding en carrière. Dit heet loopbaanoriëntatie en -begeleiding, of LOB. Naast de begeleiding op school is er voor ouders een belangrijke rol bij de keuzes die hun kinderen maken voor hun loopbaan en beroep. Steun van ouders en een goed gesprek kunnen veel verschil maken, juist omdat ouders hun kind goed kennen.

Houd het luchtig en relaxed

Studiekeuze is natuurlijk een serieus onderwerp. Daar praat je als ouder graag over met je jongvolwassen kind. Maar houd het luchtig. Regelmatig een kort praatje werkt meestal beter dan een hele avond doorzagen. Vraag vooral ook wat uw kind zelf voor ogen heeft en help uw kind orde aan te brengen in de vele keuzes.

Studiekeuze Stripboek

Om ouders te ondersteunen is het Studiekeuze Stripboek ontwikkeld. Daarin staan zestien strips. Elke strip is een tip en gaat over een stap bij studiekeuze. De tekeningen helpen ouders om ook op een luchtige manier over studiekeuze te praten. Voor wie meer wil weten is er bij iedere strip een verdiepend artikel. Het Studiekeuze Stripboek gaat over kiezen voor een opleiding op een Nederlandse hogeschool of universiteit. Veel strips kunt u ook gebruiken als uw zoon of dochter naar het mbo gaat. Het is gratis en zonder verplichtingen te downloaden.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?