Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Tropenjaren en de druk op ouders in beeld gebracht

  • Dorine Wiersma
  • Nieuws

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de BV Familie vragen aandacht voor de druk op ouders. Samen maakten zij de documentaire ‘Ticket to the Tropics’ over de leefwereld van gezinnen en de druk op ouders. Het doel van de film is om een gesprek op gang te brengen over de stress die gezinnen ervaren.

Druk op ouders

Nederland wordt internationaal gezien als voorbeeld voor andere landen. Steeds weer lezen we in de krant dat Nederlanders tot de gelukkigste en welvarendste mensen ter wereld behoren. Tegelijkertijd lezen we over een toenemend aantal vechtscheidingen, een groter wordende ongelijkheid tussen man en vrouw, meer kinderen met psychische klachten en een schrikbarend aantal burn-outs onder hun ouders. Een beeld dat volgens BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid onvoldoende belicht wordt.

Mogelijke oorzaken druk

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden – het klinkt onschuldig maar veel ouders ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging. Maar liefst 1 op de 3 ouders ervaart zelfs een te hoge druk, zo blijkt uit onderzoek van de BV Familie. Elementen die hierbij een rol spelen zijn onder andere keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen en een niet vlekkeloze combinatie tussen werk en zorg. Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo, loopt de druk op ouders en daarmee de druk op kinderen op.

Documentaire over tropenjaren

'Ticket to the tropics' is een documentaire over gezinnen vandaag de dag. Ouders, grootouders en kinderen vertellen hoe het echt met hun gezin gaat. Hoe ervaren zij het ouderschap in de huidige samenleving? Waar worden ze gelukkig van en waar lopen ze vast? De documentaire geeft een zeer herkenbaar inkijkje in de leefwereld van gezinnen van nu. En stof voor een goed gesprek.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?