Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Van (je) ouders moet je het hebben

  • Arline Spierenburg
  • Nieuws

Van (je) ouders moet je het hebben, vindt Mariëtte Lusse, lector ‘Ouders in Rotterdam Zuid’. Betrokken ouders zijn essentieel voor het succes van een kind op school. Lusse onderzoekt hoe ouders en school hier samen invulling aan kunnen geven. Op 11 juni gaf ze een openbare les over haar onderzoek en plannen. Hieronder volgen enkele hoofdpunten uit haar les.

Betrokken ouders
Ouders kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het welbevinden en het succes van hun kind op school. Als ouders op een positieve manier hun kind steunen zal dat leiden tot meer motivatie, meer zelfvertrouwen en betere prestaties. Juist de betrokkenheid thuis draagt hieraan het meest bij, aldus Lusse.

Vormen van thuisbetrokkenheid
Om als ouders thuis mee te werken aan het schoolsucces van een kind zijn er veel mogelijkheden. Dat zit vooral in interesse tonen in de bezigheden van een kind en helpen bij het alledaagse leren. Er zijn verschillende mogelijkheden voor ouders:

  • vertrouwen hebben en trots zijn op hun kind
  • een bemoedigende houding hebben naar hun kind
  • interesse tonen en praten over wat hun kind op school meemaakt en leert
  • zorgen voor een goede leeromgeving
  • helpen bij plannen

Het verbeteren van samenwerking tussen ouders en school
Om dit voor elkaar te krijgen is een goede samenwerking tussen ouders en school van groot belang. Om betrokken te zijn bij het schoolsucces van een kind, hebben ouders regelmatig contact nodig met de leerkracht(en) of mentor van hun kind. Dus niet alleen als er iets mis gaat elkaar opzoeken, maar juist als er (nog) geen problemen zijn. Individuele kennismakingsgesprekken en voortgangsgesprekken met alle ouders zijn daarvoor goede instrumenten.

Gesprekken met ouders in de lerarenopleiding
Lusse ziet dat er in de lerarenopleidingen nog veel te weinig aandacht is voor het voeren van gesprekken met ouders om hen meer te betrekken bij het succes van hun kind. Juist omdat het belang van goed contact met ouders zo groot is, pleit Lusse ervoor om het samenwerken met ouders meer aandacht in de opleiding te geven. Voor leerkrachten is het belangrijk te leren open te staan voor inbreng van ouders en die ook te gebruiken. Er ontstaat dan een gedeelde verantwoordelijkheid om samen te werken aan de beste omstandigheden voor een kind om zich te kunnen ontwikkelen.

Meer interesse? Lees hier de complete openbare les van Mariëtte Lusse.

Reacties en ervaringen
Wat is voor u belangrijk in de relatie ouders en school? Goede voorbeelden? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Mag ook in de vorm van een blog, die plaatsen we graag bij ons op de site.

Een aantal van bovengenoemde suggesties van Lusse zijn ook terug te vinden in de visie en kernwaarden van Ouders & Onderwijs rond een actieve en positieve relatie tussen ouders en school. Daar waar het kan, werkt Ouders & Onderwijs aan zo’n actieve rol van ouders rond de school. Daarvoor is inmiddels de werkgroep Ouders en School Samen gestart om ouders zelf een actieve bijdrage hieraan te laten leveren.

Wilt u graag uw ervaringen met andere ouders delen en samen werken aan het invullen van partnerschap tussen ouders en school? Neem dan contact op met Arline Spierenburg, thema-adviseur Ouders en School, arline.spierenburg@oudersonderwijs.nl. Wij bieden een enthousiaste groep ouders en een plek om uw kennis en ervaringen te delen en te vergroten. De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld