Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Veilig internetten

  • Hugo Jager
  • Nieuws
Veilig internetten

Thuis, onderweg en in de klas. Er valt niet aan te ontkomen, want internet is in de huidige tijd overal. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse ouders het zien als een verrijking maar wel duidelijke afspraken willen maken met hun kind over het online gedrag.

Veiligheid

De veiligheid van kinderen op internet is voor 1 op de 3 ouders een zorg. Om jongeren te laten leren over online veiligheid zien ouders een verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar ook voor scholen (63%), de overheid (55%) en/of techbedrijven (36%). De percentages komen naar voren uit onderzoek van Ipsos onder ouders van jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 15 jaar, waarbij gebruik gemaakt werd van online interviews onder een representatieve steekproef van ruim 500 ouders.

Thuis

Uit de cijfers blijkt dat thuis al veel gebeurt. Ouders spreken regelmatig met kinderen over online veiligheid, want 9 op de 10 ouders snijdt het onderwerp minimaal eens per maand aan. Ook heeft de meerderheid (70%) regels met hun kinderen afgesproken over het online gedrag, met name over beeldschermtijd en het inzien van de geschiedenis van hun online activiteiten. Wel kan de controle beter. Want 26% van de ouders geeft aan dat zij weinig zicht hebben op de online activiteiten van hun kinderen.

Kennis

Hoe zorg je ervoor dat kinderen beschikken over de juiste kennis? En welke informatie is belangrijk? Ouders vinden het vooral cruciaal dat hun kinderen leren over cyberpesten, beveiliging van gegevens en privacy. Bijna de helft (49%) van de ouders vindt zichzelf goed geïnformeerd over online veiligheid van kinderen.

Lespakket

Op school valt een lespakket aan te raden. Bijvoorbeeld van InternetHelden. Dit lespakket bevat duidelijke tips voor docenten, een toolkit voor ouders en digilessen voor in de klas. Daarnaast worden verschillende workshops voor docenten en speciale ouderavonden georganiseerd. Opper het op de school van uw kind.

Ouders & Onderwijs

Op onze website vindt u meer informatie over online pesten en wat u en de school kunnen doen om dat aan te pakken. Als u er vragen over heeft, kunt u ook op werkdagen telefonisch contact opnemen met Ouders & Onderwijs op telefoonnummer 088-6050101.

Infographic van onderzoeksbureau Ipsos

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld