Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Volg onze workshops op het WMS congres

  • Sjoerd van Geffen
  • Nieuws
Volg onze workshops op het WMS congres

Bent u lid van een medezeggenschapsraad? Mis dan het WMS-congres in de ReeHorst in Ede niet. Adviseurs van Ouders & Onderwijs verzorgen drie workshops. Ook kunt u terecht bij onze stand. 

WMS congres

Op 7 november 2018 vindt het WMS congres plaats in Ede. Het wordt een dag vol inspirerende workshops en lezingen rond het thema 'contact met de achterban'. Het aanbod aan workshops en lezingen sluit naadloos aan bij waar u als MR-lid mee te maken heeft en krijgt.  Omdat het congres ieder jaar snel volgeboekt is, raden wij u aan om snel in te schrijven. Voor de kosten kunt u een beroep doen op het faciliteringsbudget van uw school.

Workshops Ouders & Onderwijs

Ouders & Onderwijs is met een stand aanwezig op het congres. Daar staan onze medewerkers u te woord. Daarnaast geven we gedurende de dag drie workshops:

  • Betrokken ouders
  • Het promoten van de verkiezingen
  • Ouderraadpleging

Betrokken ouders

Doel is actieve communicatie en samenwerking tussen ouders en MR/OR. Door ouders te informeren en hen slim in te zetten als adviseurs en ambassadeurs. Ouders zijn graag bereid een steentje bij te dragen aan de school van hun kind(eren). Als lid van de MR/OR hoeft u dus niet alles zelf te doen. Bij de workshop gaan we in op aansprekende voorbeelden en mogelijkheden, zoals de mentoravonden op de Leon van Gelderschool, de dorpsschool van Westerbroek en een MR die ouders oproept hun expertise in te zetten. Hierdoor wordt het MR/OR-werk leuker en sta je sterker. 

Het promoten van de verkiezingen

Door onvoldoende interesse vinden op scholen minder vaak verkiezingen plaats. Medezeggenschapsraden zijn ook niet altijd volledig bezet. Door op tijd aandacht te schenken aan de verkiezingen voor de MR, vergroot je de kansen op het vinden van voldoende kandidaten. Hoe vind je die? In de workshop worden tips en ervaringen gedeeld.

Ouderraadpleging

De ouderinbreng in het schoolbeleid loopt formeel via de medezeggenschap. Maar soms is het nodig of gewenst om alle ouders te raadplegen over het schoolbeleid. Een vorm van directe democratie waar niet iedereen van gediend is. Waarom een ouderraadpleging houden? Hoe doe je dat? Wat levert het op? Op zoek naar drijfveren, ervaringen en tips.

Visie van de minister

Minister van Basis- en Voortgezet onderwijs, Slob, heeft aangegeven op het congres aanwezig te zijn. Hij zal zijn visie geven op medezeggenschap. De afgelopen periode bleek uit verschillende maatregelen die hij nam dat hij veel belang hecht aan medezeggenschap en inspraak van belanghebbenden.

Andere sprekers

Dagvoorzitter is Hester Macrander, theaterregisseur, -docent en trainer Verbindende Communicatie. Ook Boris van der Ham, oud-politicus, acteur en voorzitter van het Humanistisch Verbond is spreker op het congres. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het contact met de achterban is. Van der Ham geeft bovendien een masterclass in de eerste workshopronde gericht op bestuurders en (G)MR-voorzitters.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?