Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

  • Nieuws
Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Doel

Het doel van de tweedaagse staking is structureel meer geld voor het onderwijs om het lerarentekort op te lossen. Onder meer door het lerarentekort op basisscholen neemt de werkdruk voor onderwijspersoneel toe. Ook op middelbare scholen vallen lessen uit en komen steeds meer onbevoegde docenten voor de klas te staan.

Waarom opnieuw staken?

Het kabinet ging begin deze maand, voorafgaand aan de eendaagse staking, akkoord met een extra bijdrage voor het onderwijs. Het bedrag van 460 miljoen was echter grotendeels eenmalig. Dit tot ongenoegen van de onderwijsbonden en hun leden. Want er is structureel geld nodig om goed onderwijs te garanderen voor onze kinderen. Met incidenteel geld kunnen geen investeringen worden gedaan in bijvoorbeeld meer handen voor de klas, structurele werkdrukverlaging of het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. 

Gevolgen van het lerarentekort voor ouders en leerlingen

Scholen die kampen met het tekort aan onderwijspersoneel en een gebrek aan vervangers, lossen deze problemen vooral op door minder les te geven. Op de middelbare school vallen veel lessen uit, terwijl op de basisschool kinderen naar huis worden gestuurd. In andere gevallen worden klassen samengevoegd, of worden onbevoegden voor de klas gezet. Enkele scholen hebben inmiddels besloten dat kinderen structureel maar vier dagen in de week naar school kunnen. Ouders gaven in de Staat van de Ouder van Ouders & Onderwijs aan dat meer geld van de overheid nodig is om de werkdruk en het lerarentekort aan te pakken. Een ruime meerderheid van de ouders ziet dit als de structurele oplossing van het probleem.

Zelf problemen door het lerarentekort? Laat het ons weten!

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?