Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Welke middelbare school kies jij voor je kind?

  • Nieuws

Voor alle leerlingen in groep 8 is het nu een spannende tijd. De keuze voor een middelbare school moet gemaakt worden. Maar hoe ga je kiezen? Welke school past bij je kind? Ouders en leerlingen weten dat zelf het beste. Er zijn heel veel redenen en criteria waarop je een school kunt kiezen. We hebben een aantal afwegingen voor het maken van een schoolkeuze op een rij gezet.

Samen met uw kind de open dagen van scholen bezoeken helpt bij het maken van een passende en geschikte schoolkeuze. Zo halverwege het schooljaar organiseren de meeste middelbare scholen weer open dagen voor leerlingen en ouders van groep (7 en) 8. Vaak kunnen leerlingen lessen volgen, meedoen aan activiteiten en vooral de sfeer op school proeven.

Informatie over scholen

Vooraf kunnen ouders al veel informatie over het voortgezet onderwijs en de scholen vinden. Zo staan alle scholen in uw regio in de VO-Gids. Veel leerlingen krijgen deze via de basisschool mee naar huis. De VO-Gids is ook online beschikbaar via VOgids.nl. Via de OpenDagenPlanner kunt u zien wanneer de open dagen zijn. Ook zijn er speciale websites voor het vinden en vergelijken van scholen in uw regio. Kijk eens op 10000scholen.nl of scholenopdekaart.nl

Voorbereiding

Vooraf is het goed te bedenken wat voor u en uw kind belangrijk is op een school. Ouders en leerlingen kijken niet naar dezelfde dingen. Voor ouders gaat het vaak om kwaliteit, schoolorganisatie, leerlingbegeleiding – en ondersteuning, schoolklimaat of extra activiteiten. Leerlingen kijken vooral naar de sfeer op school en wat vrienden en vriendinnen doen. Bedenk dat kinderen tot een jaar of 14 niet alle gevolgen van hun keuze kunnen overzien. Daarom is het verstandig met uw kind over de voorkeur en keuze in gesprek te gaan. Maak een lijstje met vragen en probeer daar samen tijdens de open dag antwoord op te krijgen.

Checklist schoolkeuze

We hebben een aantal afwegingen voor het maken van een schoolkeuze op een rij gezet. Als ouder en kind bepalen jullie natuurlijk zelf wat je (het meest) laat meewegen in de keuze. Deze checklist kun je gebruiken bij het bepalen van jullie eigen criteria. Wil je meer weten over de schoolkeuze en lezen wat de ervaringen van andere ouders en kinderen is? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alle tips over schoolkeuze. 

Reacties en ervaringen

Een leuk contact gehad tijdens open dagen of aan een bijzondere activiteit deelgenomen? Laat het ons weten via onderstaand formulier.
Vragen over schooladvies? Kijk voor meer informatie op onze site. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel kosteloos met 0800 - 5010 op schooldagen tussen 10.00 - 15.00.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Reacties

Praat mee

* = Verplicht veld