Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Zeven dingen die elke ouder in het basis- en voortgezet onderwijs moet weten

  • Nieuws
Zeven dingen die elke ouder in het basis- en voortgezet onderwijs moet weten

Als ouder ben je altijd betrokken bij het onderwijs van jouw kind. Of je kind nu les volgt op de basisschool of in het voortgezet onderwijs, op een gewone school of in het speciaal onderwijs. Je bent vast enorm trots op je kind. Van het moment dat jouw kleuter voor het eerst naar school gaat tot wanneer je zoon of dochter een prachtig werkstuk maakt of een mooi cijfers scoort.

Maar ouderbetrokkenheid kan ook lastig zijn. Want wat als het allemaal niet zo lekker gaat op school? Je kind wordt gepest, heeft grote moeite met rekenen of dreigt wéér te blijven zitten in havo-3. Of je tiener rookt stiekem, is brutaal of juist heel stil op school, of verzuimt vaak zonder dat je het weet. Bij het opvoeden van je schoolgaande kind kunnen kleine en grote zorgen je enorm bezighouden. De ene ouder reageert daar overbezorgd op, de andere ouder laat zijn kind juist te snel zijn gang gaan. En dan zijn er ook nog verschillen tussen kinderen: je ene kind begrijp je soms beter dan dat het zichzelf begrijpt en je andere kind kun je soms echt niet volgen. Tot slot zijn er ook nog de leraren: met de een heb je meteen een klik en de ander had volgens jou beter een ander vak kunnen kiezen.

Het belang van een goede samenwerking

Een goede samenwerking tussen leraren en ouders ontstaat niet altijd vanzelf. En als het wel allemaal van een leien dakje lijkt te gaan, is het toch belangrijk dat niet alleen de leraar, maar ook jij als ouder je inspant voor een goede samenwerking. Want een goede samenwerking tussen school en ouders zorgt er niet alleen voor dat je kind zich beter ontwikkelt qua leren, maar ook dat het beter in zijn vel zit. Veel onderzoek toont aan dat ouderbetrokkenheid goed is voor kinderen, zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs. Maar hoe doe je dat dan: een betrokken ouder zijn?

Gratis E-Book van Peter de Vries, expert ouderbetrokkenheid

Peter de Vries schreef een e-book met zeven handreikingen die helpen om een betrokken ouder te zijn. Niet alleen op de basisschool, maar ook in het voortgezet onderwijs. Hij geeft het gratis cadeau omdat hij vanaf heden als zelfstandig expert ouderbetrokkenheid werkzaam is.

‘Dit is mijn cadeau aan alle ouders, zowel PO als VO. In dit e-book lees je wat je als ouder kunt doen voor je schoolgaande kind. Sommige dingen weet je misschien al, andere nog niet. Bepaalde informatie zal je de ogen openen of je laten nadenken over welke kant je op wilt. Gebruik wat je nodig hebt. Pak het aan. De adviezen zijn gratis.’

Download het e-book hier: www.peterdevries.nu

(bij het downloaden hoeft géén naam, e-mailadres of andere gegevens achterlaten te worden)

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?