Praat mee over opvoeden en onderwijs
Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.
Direct aanmeldenLaat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.
Direct aanmeldenSommige basisscholen hanteren aanmeldregels, zoals voorrang voor leerlingen die al een broertje of zusje op school hebben of in een bepaald postcodegebied wonen. Dit komt vooral voor bij populaire scholen waarbij er meer kinderen worden aangemeld dan kunnen worden aangenomen. Door deze aanmeldregels hebben kinderen geen drempelloze toegang tot het onderwijs en wordt de vrije schoolkeuze van ouders belemmerd.
Scholen mogen geen onderscheid maken op grond van geboortemaand, gezinssamenstelling of geslacht. In de praktijk gebeurt dit soms wel. Soms gelden op scholen voorrangsregels voor kinderen die al een broer of zus op school hebben, of gelden beperkingen voor kinderen die in bepaalde maanden geboren zijn. Ook wordt er nogal eens gekeken naar de verdeling van jongens en meisjes in een klas omdat zij graag een evenwichtige verdeling in de klassen willen. Dit is niet toegestaan.
Voor een school is het voldoende om te weten wat de leeftijd van het kind is. Andere toevoegingen zijn niet van belang en zijn ook tegen de wet. In sommige gemeentes is het mogelijk om al vanaf zeer jonge leeftijd kinderen aan te melden voor de basisschool. Dit is toegestaan, bijvoorbeeld via een wachtlijst of lijst met vooraanmeldingen. Deze kinderen kunnen alleen nog niet officieel toegelaten worden, dat kan pas wanneer het kind drie jaar oud is zoals in art 40, lid 2 van de Wet op het Primair Onderwijs staat.
Er zijn scholen die onderscheid maken op basis van de postcode van het woonadres van de ouder(s). Ook dit is verboden onderscheid. Ouders zijn vrij om een school te kiezen voor hun kind. Ook een postcoderegeling, zelfs als de gemeente hierbij wordt betrokken, is gezien vanuit de wetgeving een inperking van de vrije schoolkeuze en dat mag dus niet. De situatie wordt echter op veel plaatsen wel gedoogd en er vindt weinig toezicht op plaats.
Een school mag leerlingen onder bepaalde omstandigheden weigeren. Mocht u geconfronteerd worden met voorrangsregels waarvan u denkt dat het niet is toegestaan dan kunt u dit op een aantal manieren melden:
Het beste werkt het als u met meer ouders tegelijk het maken de voorrangsregels bij de aanmelding bespreekt met de school van aanmelding of de gemeente. In veel gemeentes waar dit speelt zijn ouders in Facebook-groepen actief en voeren actie.
Er zijn een aantal wetten die iets zeggen over de aanmelding van een kind op school. Belangrijke wetgeving in deze is de Universele verklaring van de rechten van de mens. In artikel 26 staat het nodige geschreven over de vrijheid van ouders om het onderwijs van hun kinderen te kiezen.
Ook het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens kent in artikel 8 een aanwijzing. Dit gaat vooral over het verbod op discriminatie.
Nederlandse wetgeving moet deze internationale verdragen volgen en doet dat ook. In de bijlage zijn allerlei relevante wetteksten te vinden.