Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Middelbare school kiezen

SchoolkeuzeTips voor oudersVoortgezet onderwijsOpen dagen

De keuze voor een middelbare school is heel persoonlijk en voor veel leerlingen en ouders een grote stap. Een andere omgeving, wisselende leerkrachten en een andere manier van leren. Waar let je op bij het kiezen van een middelbare school?

Onderwijstype

In principe is er een vrije schoolkeuze voor iedereen. In de praktijk wordt de keuze beperkt door het advies van de basisschool en de toelatingseisen. Er zijn verschillende onderwijstypen:

 • Praktijkonderwijs bereidt leerlingen voor op de arbeidsmarkt en is voor leerlingen die naar verwachting geen vmbo-diploma kunnen halen;
 • Vmbo kent verschillende leerwegen die voorbereiden op een vervolgopleiding op het MBO;
 • Havo bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding op het HBO;
 • Vwo bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding op de Universiteit.

Tips

 1. Zoek informatie over scholen in de omgeving die passen bij het schooladvies
 2. Bedenk samen met uw kind wat jullie zoeken in een school
 3. Bezoek open dagen en stel uw vragen

Informatie over scholen

Er is veel informatie over scholen beschikbaar. Een overzicht:

 • De VO Gids: Hierin vindt u vooraf veel algemene informatie over het voortgezet onderwijs. Daarnaast staan alle scholen in uw regio vermeld. Ook kunt u via de open dagen planner zien wat de data van de open dagen zijn.
 • De website en de schoolgids van de school: Hierin vindt u informatie over extra aanbod van bijvoorbeeld sport of cultuurvakken, aangeboden vakken en lestijden, de ouderbijdrage en eventuele begeleiding van leerlingen met een zorgvraag.
 • De Onderwijsinspectie: Hier kunt u lezen hoe de inspectie de kwaliteit van de school beoordeelt.
 • Schoolkeuzesites: Op deze website staat overzichtelijke informatie over middelbare scholen en u vindt hier ook de directe links naar rapporten van de Onderwijsinspectie. Kijk eens op 10000scholen.nl of Scholen op de kaart:
 • Informeer naar ervaringen van ouders in de buurt.​

Voorbereiding

Vooraf is het goed te bedenken wat voor u en uw kind belangrijk is op een school. Ouders en leerlingen kijken niet naar dezelfde dingen. Voor ouders gaat het vaak om kwaliteit, schoolorganisatie, leerlingbegeleiding – en ondersteuning, schoolklimaat of extra activiteiten. Leerlingen kijken vooral naar de sfeer op school en wat vrienden en vriendinnen doen, zoals te zien in  het filmpje 'Waar moet je op letten als je een middelbare school kiest?'. 
Bedenk dat kinderen tot een jaar of 14 niet alle  gevolgen van hun keuze kunnen overzien. Daarom is het verstandig met uw kind over de voorkeur en keuze in gesprek te gaan. Maak een lijstje met vragen en probeer daar samen tijdens de open dag antwoord op te krijgen. De checklist kan je daarbij helpen.

Bezoek open dagen

Om beter kennis te maken met de school maakt u een afspraak met een school om te kijken of bezoekt u een informatieavond of open dag. Vaak kunnen leerlingen lessen volgen, meedoen aan activiteiten en vooral de sfeer op school proeven. Als u in uw omgeving meerdere scholen heeft, is het handig daar een selectie in te maken. Kijk daarbij naar scholen die passen bij het (te verwachten) schooladvies, speciale belangstelling van uw kind als een tweetalig onderwijs, sportieve school of cultuurschool en ​eventuele specifieke ondersteuning die uw kind nodig heeft.

  Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?