Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Brede school en IKC

IKCIntegraal kindcentrumSamenwerkenKinderopvang

Een brede school combineert onderwijs met andere voorzieningen zoals naschoolse opvang, sport, welzijn of cultuur. In een integraal kindcentrum vormen school en kinderopvang één bestuur.

Brede school of IKC

In een brede school werkt de school samen met andere organisaties om de school heen. Vaak zitten deze organisaties in hetzelfde gebouw, maar soms ook in de directe omgeving. Een integraal kindcentrum (IKC) gaat een stap verder. Daarin zijn school en kinderopvang samengegaan in één bestuur en werken met één pedagogische visie. Bij beide vormen is gelijkwaardigheid van de betrokken organisaties het speerpunt.

Samenwerking

Het verschilt erg veel per school welke organisaties bij de brede school of IKC betrokken zijn. Bijna altijd is er kinderopvang. Daarnaast kunt u denken aan sport, cultuur, welzijn en organisaties die de school of kinderopvang ondersteunen. Bijvoorbeeld een bibliotheek, muziekschool, logopedie, schoolmaatschappelijk werk of fysiotherapie.

Ontmoetingsplek

De kracht van een brede school of IKC is om zich aan te passen aan de behoeftes die er in de omgeving zijn. Een brede school of IKC is vaak een ontmoetingsplek in een buurt of wijk. Daarom zijn er ook regelmatig voorzieningen die in een maatschappelijke behoefte voorzien. Bijvoorbeeld opvoedingscursussen voor ouders of inburgeringscursussen voor buurtbewoners. Vanwege het belang voor de gemeenschap van een brede school of IKC voert de gemeente de regie bij de oprichting. De gemeente werkt daarbij nauw samen met alle betrokken instellingen.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?