Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Onafhankelijke clientondersteuning

Ouders die zaken moeten regelen op het gebied van wonen, werken, onderwijs, zorg zien soms door de bomen het bos niet meer. Zij kunnen de hulp inschakelen van een onafhankelijke clientondersteuner.

De onafhankelijke clientondersteuner kan helpen bij het organiseren van de zorg op school of het opstellen van een familiegroepsplan. Ook kan de clientondersteuner helpen bij het voeren van gesprekken met hulpverleners of gemeente. 

Verplichting van de gemeente

Uw gemeente heeft de plicht cliëntondersteuning in te kopen. Het kunnen beroepskrachten zijn, geschoolde of getrainde vrijwil­ligers, en/of ervaringsdeskundigen. Cliëntondersteuners geven informatie, advies en algemene ondersteuning op het gebied van zorg, wonen, werk, inkomen en onderwijs. Zij hebben kennis van wettelijke kaders of weten waar deze kennis in hun netwerk te vinden is. Zij helpen u antwoorden te vinden op uiteenlopende vragen, en verwijzen door naar een beroepskracht als uw onder­ steuningsvraag hun kennis te boven gaat. 

Onafhankelijk

Onafhankelijk betekent dat de clientondersteuner uw belangen kan behartigen en vertrouwelijk met informatie kan omgaan. De clientondersteuner wordt niet beinvloed door financiele of andere belangen en is geen onderdeel van de hulpverlening in uw gezin. Als u het idee heeft dat de clientondersteuner in uw situatie niet onafhankelijk kan zijn dan kunt u om een ander vragen. 

Iedere gemeente moet dit dus regelen, al ziet het er per gemeente wel anders uit. U kunt bij uw gemeente vragen hoe u de onafhankelijke clientondersteuner kunt bereiken. Elke gemeente moet daar een antwoord op hebben. 

Informatie

Het Nederlands Jeugd Instituut heeft samen met andere partijen (waaronder ook UW Ouderplatform) een folder gemaakt waarmee ze uitleg geven over de onafhankelijke cientondersteuning. Ook hebben zij een checklist gemaakt waarmee u als ouder kunt kijken of het in uw gemeente al goed geregeld is en wat u kunt doen als dat nog niet het geval is. 

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?